Rusia a purtat vineri o ofensiva diplomatica pe tema situatiei din Siria, in cadrul unei reuniuni cvadripartite exceptionale, in fata trioului Statele Unite-Arabia Saudita-Turcia, anuntand un acord-surpriza de "coordonare" militara cu Iordania in spatiul aerian sirian, relateaza AFP online.

In capitala austriaca, unde s-au reunit intr-o incercare de a gasi o iesire politica la conflictul sirian, care s-a soldat cu peste 250.000 de morti din 2011 si pana in prezent, diplomatia rusa, o sustinatoare-cheie a regimului sirian din 2011 incoace, s-a aflat in minoritate in fata diplomatiilor americana, turca si saudita - adversari aprigi ai regimului de la Damasc. Insa Moscova a creat o surpriza anuntand o noua alianta: o "coordonare" a operatiunilor militare in spatiul aerian sirian cu Iordania, un aliat al Statelor Unite si membru al coalitiei impotriva organizatiei jihadiste Statul Islamic (SI).

Contururile acestei cooperari nu au fost precizate, insa un "mecanism" care sa permita punerea ei in aplicare actioneaza la Amman, au dat asigurari ministrii rus si iordanian. Ministrul iordanian de externe Nasser Judeh se afla la Viena. Ammanul a precizat intr-un comunicat ca aceasta "cooperare intre Iordania si Rusia este veche" si ca "Iordania este in continuare membra a coalitiei internationale impotriva terorismului" condusa de catre Statele Unite.

Kerry a parasit Viena vineri seara, catre Iordania, o vizita programata inaintea acestui anunt. Moscova si Washingtonul vor, in urma acestei reuniuni fara precedent, sa extinda la noi actori efortul diplomatic international in vederea unei solutionari a conflictului, insa au in continuare obiective divergente cu privire la soarta regimului lui Bashar al-Assad.

De asemenea, aceasta reuniune cvadripartita de la Viena - o premiera diplomatica - ar putea sa fie urmata de o noua intalnire, vinerea viitoare, cu mai multi participanti, au anuntat secretarul de Stat american John Kerry si omologul sau rus Serghei Lavrov.

Kerry a declarat ca el "spera sa poata avea loc inca de vinerea viitoare o noua reuniune, mai larga", iar Lavrov a apreciat ca "cvartetul (...) trebuie largit". Lavrov a insistat asupra necesitatii implicarii Iranului, Egiptului, Qatarului, Emiratelor Arabe Unite (EAU) si Iordaniei. Kerry a preferat sa citeze Franta, Marea Britanie, Germania, Italia si Qatarul. Fiind vorba despre o integrare a Teheranului, alt aliat fidel al regimului de la Damasc, "nu am ajuns acolo", i-a replicat el.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Soarta presedintelui sirian Bashar al-Assad continua sa divizeze, in mod clar, Washingtonul si Moscova. "Cele mai multe tari din Europa (...) inteleg ca Bashar al-Assad creeaza o dinamica ce face pacea imposibila. Ca nu putem face nimic (...) daca ramane la putere", a subliniat Kerry.

Seful diplomatiei ruse a apreciat, la randul sau, ca "poporul sirian" este cel in masura sa decida soarta conducatorului sau si s-a declarat in favoarea unor negocieri cu privire la o solutionare "politica" a conflictului, care sa includa Guvernul al-Assad si "spectrul complet" al opozitiei siriene.

- Drum vital pentru al-Assad catre Alep, intrerupt de SI

Moscova reproseaza in mod regulat Washingtonului ca incearca sa se "debaraseze" de liderul sirian.

Dupa ce a cerut neincetat plecarea imediata a lui Bashar al-Assad - ca o conditie prealabila - oricarui proces politic, Washingtonul a admis, in ultimele luni, ca un calendar este negociabil, dar fara sa ceze asupra acestui obiectiv.

Citeste si:
Iordania a cumpărat 60.000 de tone de grâu din România
Iordania a cumpărat 60.000 de...

Un semn al internationalizarii eforturilor de solutionare a conflictului sirian a constat in faptul ca reuniunea a avut ca scop sa "gaseasca noi idei pentru iesirea din impas", a adaugat seful diplomatiei americane, recunoscand ca participantii sunt constienti ca acest lucru este "dificil".

Americanii si aliatii lor participa la o coalitie internationala impotriva SI si ofera sustinere rebelilor sirieni inamici ai regimului de la Damasc. Rusia a lansat, la randul ei, in urma cu trei saptamani, o campanie de bombardamente aeriene in Siria. O interventie impotriva "terorismului" - afirma Moscova. Raiduri menite mai degraba sa-l salveze pe Bashar al-Assad - o acuza Washingtonul si partenerii sai.

Raidurile aeriene rusesti s-au soldat cu aproape 450 de morti de la 30 septembrie, a anuntat vineri ONG-ul Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Citeste si:
Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a...
Evgheni Prigojin a murit,...

Barack Obama l-a numit vineri pe Brett McGurk, un expert in Irak, noul emisar pentru coordonarea campaniei contra SI.

SI a intrerupt vineri un drum vital pentru regim, intre Homs si Alep, in apropiere de Khanasser, si controleaza o portiune de cel putin sase kilometri din aceasta artera, potrivit Observatorului.

Regimul sirian si-a pierdut astfel ultima ruta de aprovizionare catre cartierele asupra carora detine controlul la Alep, un oras care era considerat capitala economica a Siriei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.