François Hollande a pledat vineri pentru o "noua agenda" europeana, care sa opreasca progresul extremismelor, in cadrul unei vizite oficiale la Atena, unde a fost salutat pentru rolul pe care l-a jucat in mentinerea Greciei in zona euro, relateaza Reuters in pagina electronica.

Presedintele francez si-a reiterat, in Parlamentul grec, dorinta de a vedea mai multe investitii in Europa, dincolo de "planul Juncker", de a trasforma tineretul inr-o prioritate, de a dota zona euro cu un buget si un guvern economic si de a da Parlamentului European (PE) mai multa greutate.

"Daca am dorit sa poata sa aiba loc o noua etapa in constructia europeana (...) a fost pentru ca am convingerea ca, daca Europa nu avanseaza, fiecare tara in parte va ajunge sa se indoiasca", a declarat François Hollande.

"Vad bine, inclusiv in (tara) mea, intensificarea influentei celor care vor sa se retraga din toate, sa se replieze, sa se baricadeze, sa ridice ziduri, sa-l considere pe celalalt un suspect, sa nu mai vrea sa dea nimic celor care nu locuiesc in acelasi loc sau in aceeasi tara", a adaugat el.

El se referea astfel atat la criza migrantilor, in care Grecia se afla in prima linie, pe teritoriul careia, potrivit unei estimari, in acest an au sosit aproximativ 500.000 de persoane, cat si la respingerea migrantilor de catre extrema dreapta, ambele afectand, in ultimele luni, numeroase tari europene.

"Trebuie sa actionam, este motivul pentru care propun Europei sa poata sa dea o noua agenda", a continuat seful statului francez.

"Prietenul" François Hollande

El a cerut Greciei sa puna in aplicare reformele care i-au fost impuse de catre creditorii internationali, o conditie, in opinia sa, ca povara datoriei publice sa poata sa fie usurata.

Premierul grec Alexis Tsipras a salutat, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele francez, ajutorul oferit de catre "prietenul (sau) François" in timpul dureroaselor negocieri din vara.

Citeste si:
România nu poate trece la euro. Ce condiții nu îndeplinim
România nu poate trece la...

"François a fost o persoana care m-a convins ca trebuia sa accept un compromis dificil (...) cu obiectivul de a pastra Uniunea Europeana unita in fata fortelor conservatoare extreme care aveau planuri de impartire deja pregatite in buzunar si care nu si-au abandonat inca aceste planuri", a spus premierul grec.

Pentru presedintele francez, "chestiunea «Grexitului» e in urma noastra", cu conditia ca Grecia sa continue reformele, lucru de care l-au asigurat autoritatile elene.

"Nu ma indoiesc ca fiecare va avea in vedere sa-si respecte angajamentele, pentru ca aceasta idee sa nu mai reapara", a adaugat el, subliniind ca subiectul a disparut din dicutiile europene de cateva saptamani.

Cele doua tari au semnat vineri acorduri de cooperare prin care Franta urmeaza sa ajute Grecia sa-si gestioneze activele publice, cu scopul de a evita privatizari la pret redus si de a crea un serviciu care sa-i vizeze pe cei care comit fraude fiscale, dorind astfel o regularizare a situatiei.

Citeste si:
Locuri cu un farmec aparte din Atena
Locuri cu un farmec aparte...

Obiectivul Greciei este sa evite orice "vanzare pe nimic" a acestor active, o situatie care a avut loc in trecut, in conditii care, in plus, au fost opace, a declarat ministrul francez al Finantelor Michel Sapin pentru presa.

Parteneriat strategic

Aceste fonduri au fost estimate la 50 de miliarde de euro, corespunzand valorii pe termen lung a activelor.

Acest Serviciu de regularizare a fraudelor fiscale, cu conturi in strainatate, este necesar sa se inspire dupa Serviciul de tratare a declaratiilor rectificative (STDR) din Franta, care permite in prezent colectarea, suplimentar, a peste doua miliarde de euro anual.

Protocolul semnat vineri vizeaza, de asemenea, un ajutor pe care Franta il acorda Greciei in vederea reformarii administratiei si conducerii finantelor publice elene.

Un parteneriat strategic semnat de catre François Hollande si Alexis Tsipras prevede, in plus, o sporire a mobilizarii investitorilor, prin desemnarea a doi coordonatori.

Citeste si:
Sectiile de vot s-au deschis in Franta, pentru al doilea tur
Sectiile de vot s-au deschis...

Ei vor fi insarcinati "sa identifice interese comune si oportunitati de parteneriate economice in vederea organizariii, in primul semestru al lui 2016, a unei reuniuni strategice cu privire la investitii in Grecia", se arata in text.

"In cadrul privatizarilor din perioada urmatoare, cele doua parti aspira la propuneri franceze de investitii, in beneficiul ambelor economii", se arata in continuare in document.

Coordonatorul pentru Franta este comisarul general pentru investitii Louis Schweitzer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.