Incendiul izbucnit miercuri intr-o tabara de refugiati din Slovenia a fost provocat de imigranti care au dat foc unor paturi, nemultumiti de conditii, dupa ce au intrat in tara traversand inot un rau, relateaza Associated Press in pagina electronica.

Dupa ce au fost blocati afara, in ploaie si frig, zile si nopti la rand, zeci de mii de imigranti care incearca sa ajunga in vestul Europei prin Balcani si-au pierdut rabdarea. Un incendiu izbucnit la principala tabara de refugiati de la frontiera Sloveniei cu Croatia a distrus miercuri aproximativ 12 corturi instalate de armata, in timp ce numerosi imigranti, majoritatea barbati tineri, scandau: "Lasati-ne sa plecam!".

Guvernul a informat ca investigheaza in continuare cauzele incendiului, insa politia din tabara a declarat pentru AP ca imigrantii au incendiat paturi furnizate de UNHCR intentionat, pentru a protesta fata de conditiile din tabara de la periferia orasului Brezice.

Multi dintre cei care cereau sa poata pleca din Slovenia catre Austria, Germania si alte state din Uniunea Europeana au intrat in tara cu o noapte inainte, traversand inot raul Sutla, care marcheaza frontiera dintre Slovenia si Croatia. Aproximativ 1.000 de persoane au trecut prin apa rece care le ajungea pana la piept.

Multi imigranti din Orientul Mijlociu, Asia si Africa sunt dezamagiti, pentru ca la inceputul calatoriei lor in Turcia li s-a spus ca partea cea mai grea se va incheia dupa ce vor ajunge in state UE, precum Croatia sau Slovenia. Multi se asteptau ca alte tari sa le permite trecerea libera catre statele occidentale mai prospere, in special Germania. "Nu credeam ca Europa este asa: fara respect pentru refugiati, nu ne trateaza cu demnitate. De ce este Europa asa?", se intreba Ari Omar, un imigrant din Irak.

Secretarul de stat din Ministerul sloven de Interne, Bostjan Sefic, a declarat ca tabara de la Brezice a fost construita pentru a adaposti 250 de persoane, nu 4.000 cate au intrat in tara incepand de marti, scrie MEDIAFAX.

In aceste conditii, peste 3.000 de persoane care au traversat frontiera miercuri noapte au fost nevoite sa stea in lanul de porumb, inconjurate de politie si armata, pana ce autocarele le vor putea transporta spre Austria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.