Armata americana si alte state aliate au cooperat marti pentru a intercepta simultan false rachete balistice si de croaziera in largul coastelor Scotiei, au anuntat Fortele navale ale SUA, calificand acest test drept o importanta prima demonstratie a capacitatilor antiracheta din Europa.

Aceasta a fost prima data cand un interceptor ghidat de tip Standard Missile-3 Block IA, construit de Raytheon Co, a fost lansat dintr-un poligon din afara Statelor Unite si prima interceptare a unei rachete balistice in Europa, au precizat Fortele navale ale SUA, citate de Reuters in pagina electronica.

O nava olandeza a urmarit tinta si a transmis date catre USS Ross, o nava Aegis a Fortelor navale americane.

La test au participat nave din Statele Unite, Australia, Canada, Franta, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania si Marea Britanie. Exercitiul a avut loc in contextul in care Rusia foloseste tot mai mult rachete de croaziera impotriva gruparii Stat Islamic in Siria.

"Acest exercitiu demonstrreaza angajamentul Statelor Unite fata de apararea Europei prin navele noastre Aegis si unitatea terestra din Romania, precum si actiunea profesionista a marinarilor aliati", a declarat amiralul Mark Ferguson, comandantul Fortelor navale americane pentru Europa si Africa. Ferguson a precizat ca testul efectuat de Maritime Theater Missile Defense Forum arata abilitatea grupului de a "efectua operatiuni eficiente pe mare ale coalitiei de aparare impotriva amenintarilor antinavale si balistice".

Riki Ellison, fondatorul organizatiei non-profit Missile Defense Advocacy Alliance, a declarat ca testul arata ca Fortele navale ale altor tari pot detecta si transmite date privind tintirea si atacarea unor potentiale amenintari cu racheta catre Fortele navale ale SUA. Acest lucru inseamna ca Fortele navale ale SUA pot reduce numarul de nave necesare pentru misiuni de aparare antiracheta in Marea Mediterana si sa foloseasca in schimb nave aliate pentru a transmite date privind detectarea si tintirea amenintarilor cu racheta, a adaugat el.

"Este o sincronizare buna pentru ca demonstreaza capacitatea noastra de a detecta si intercepta tipul de rachete care sunt lansate in si impotriva Siriei", a precizat acesta.

"Acest lucru dovedeste ca senzori de la navele altor tari pot fi folositi pentru a avertiza din timp Fortele navale privind potentiale amenintari, iar acele nave pot fi folosite pentru a proteja navele americane", a subliniat Ellison.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Navele Fortelor navale americane au nevoie de escorte de protectie pentru ca nu se pot apara singure atunci cand desfasoara misiuni de aparare antiracheta, a mai spus el.

Luna aceasta, oficiali americani au declarat ca patru rachete de croaziera ruse lansate spre Siria din Marea Caspica s-au prabusit in Iran, desi Rusia insista ca acestea si-au atins tintele din Siria.

Testul de marti a fost realizat cu un un interceptor ghidat de tip Standard Missile-3 (SM-3 Block IA), similar cu sistemul SM-3 terestru care va fi instalat in baza antiracheta de la Deveselu (judetul Olt).

Departamentul american al Apararii a anuntat in 2014 ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare. Michael Gilmore, director in cadrul Pentagonului responsabil de Teste operationale si evaluarea dispozitivelor de aparare, a recomandat Agentiei americane pentru Apararea Antiracheta reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, dupa o serie de teste esuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antiracheta va fi luata in functie de rezultate. Cele patru locatii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) si Baza Custer (statul Michigan).

Citeste si:
Germania va cumpăra un scut antirachetă israelian pentru a se apăra
Germania va cumpăra un scut...

Sistemul american de aparare antibalistica opereaza cu interceptoare terestre (fixe si mobile) si maritime, capabile sa lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu raza scurta, medie si lunga de actiune inainte de a intra in spatiul aerian si in zona teritoriala a Statelor Unite. Cel putin 13 sisteme terestre de interceptare antiracheta exista pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) si Vandenberg (California). Pana in anul 2017, in vestul SUA vor exista in total 44 de rampe de interceptoare antiracheta.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmeaza sa fie utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul declarat fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania) si in Polonia. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Citeste si:
Canon ocupă locul cinci în topul companiilor care au obţinut cele...
Canon ocupă locul cinci în...

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat, recent, in urma vizitei oficiale efectuate in SUA, ca pana la sfarsitul anului scutul antiracheta de la Deveselu (Olt) va fi operationalizat, pentru ca Romania sa se incadreze in ansamblul masurilor de protectie NATO in regiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.