Grupul parlamentar al Partidului Lileral-Democrat din Republica Moldova (PLDM) a contestat la Curtea Constitutionala (CC) hotararea prin care Parlamentul a decis joi sa-i ridice imunitatea parlamentarului Vlad Filat, relateaza portalul Unimedia.md.

Reprezentantii PLDM catalogheaza hotararea Legislativului drept o "inscenare cinica" impotriva lui Vlad Filat si a partidului, apreciind ca atat fostul lider si premier, cat si formatiunea sunt "tinta permanenta" a unor atacuri din diverse tabere politice. In opinia lui Tudor Deliu, cel putin trei articole ale Constitutiei, Regulamentul Parlamentului si alte proceduri legale au fost incalcate la ridicarea imunitatii de deputat a lui Filat.

"Astazi (luni), PLDM a depus o sesizare prin care cere amanarea Hotararii 72 a Parlamentului privind ridicarea imunitatii lui Vlad Filat pana la solutionarea cauzei pe fond. Speram ca aceasta sesizare sa fie examinata in regim de urgenta. In sesizare, noi mentionam ca au fost incalcate prevederile Constitutiei. Procedura a avut loc in mod abuziv. Speram ca Inalta Curte sa se pronunte. S-a incalcat dreptul lui Vlad Filat la aparare", a declarat Deliu.

"Prezenta lui Corneliu Gurin la sedinta Legislativului a avut ca scop organizarea unui show. Cererea cu privire la ridicarea imunitatii unui deputat se adreseaza presedintelui Parlamentului care, ulterior, o aduce la cunostinta deputatilor, in sedinta publica, in cel mult sapte zile de la primirea acesteia", a adaugat el.

Si alti deputatati PLDM au apreciat, anterior, ca lui Filat i-a fost ridicata imunitatea cu "mari abateri" de la legislatie.

Parlamentul a adoptat joi ridicarea imunitatii lui Filat cu voturile deputatilor din Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Democrat din Republica Moldova (PDM) si Partidul Liberal din Republica Moldova (PLM).

Tot joi, Filat a fost retinut pentru 72 de ore, la Consiliul National Anticoruptie (CNA).

Duminica, judecatorii au prelungit peroada de arest cu 30 de zile. Anterior, Filat a anuntat ca se astepta la un asemenea scenariu si a sugerat ca acesta este orchestrat de catre prim-vicepresedintele PDM Vlad Plahotniuc. Filat l-a acuzat pe Plahotniuc ca detine controlul asupra Procuraturii Generale, CNA si intregului sistem judiciar, iar cu ajutorul tuturor acestor institutii ii manipuleaza pe deputati si nu numai.

Citeste si:
Fostul premier moldovean Vlad Filat, condamnat la 9 ani de inchisoare
Fostul premier moldovean Vlad...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.