Uniunea Europeana (UE) a aprobat in noaptea de joi spre vineri un plan de actiune pentru Turcia, prin care spera la o diminuare a afluxului de migranti catre Europa, relateaza BBC News online.

Aproape 600.000 de migranti au ajuns de la inceputul anului si pana in prezent pe teritoriul UE, multi dintre ei pe mare, din Turcia in Grecia, dupa care au pornit catre nord. Turcia a prezentat un numar de solicitari, in schimbul unui eventual ajutor in oprirea acestui aflux.

Presedintele UE Donald Tusk si-a exprimat vineri, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, "oprimismul temperat" fata de acord. Potrivit unor informatii de presa, un afgan a fost impuscat mortal, joi seara, in timp ce incerca sa patrunda pe teritoriul Bulgariei, din Turcia. El facea parte dintr-un "grup mare" de migranti care incerca sa patrunda pe teritoriul bulgar, potrivit AFP, care citeaza Ministerul bulgar de Interne.

Sefii de stat si de guverne UE au convenit, in cadrul reuniunii de la Bruxelles, doua lucruri, si anume o devansare a liberalizarii regimului vizelor pentru cetatenii turci care vor sa viziteze tarile din zona Schengen fara frontiere si sa fie deschise noi capitole in cadrul negocierilor de aderare a Turciei la UE.

Turcia a cerut, de asemenea, un ajutor in valoare de trei miliarde de euro, o solicitare pe care statele UE o analizeaza, a anuntat cancelarul german Angela Merkel.

Presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a declarat ca negocieri cu privire la suma de bani ce va fi oferita Turciei urmeaza sa continue, cu oficiali turci, in zilele urmatoare.

Merkel urmeaza sa efectueze o vizita in Turcia in weekend. "Mai sunt multe de facut", a declarat Merkel. "Dar nu se poate spune ca nu am realizat nimic", a adaugat ea.

Surse europene au declarat ca o serie de state memebre s-au dovedit prudente fata de incheierea in graba a unui acord cu Turcia. Printre aceste tari s-au aflat Grecia, Ciprul si Franta, potrivit acestor surse.

Cei mai multi lideri UE stiu ca, daca exista vreo perspectiva a unui control asupra crizei migrarii, o cooperare mai apropiata cu Turcia este esentaila, comenteaza BBC.

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

In opinia BBC, summitul de la Bruxelles a ajuns doar la un acord de principiu, iar totul depinde de cat de bine urmeaza sa fie implementat.

Presedintele summitului, Donald Tusk, a spus ca este foarte clar ca totul depinde de faptul daca afluxul de migrantii catre Europa este oprit cu adevarat. Capacitatea Turciei de a face acest lucru va fi cunoscuta abia peste cateva saptamani, potrivit BBC.

Merkel a indemnat joi toate statele UE sa se pregateasca sa trimita personal in domeniul securitatii la frontierele externe ale Uniunii. Ea a apreciat ca ar fi incorect sa li se ceara statelor UE cele mai afectate de valul initial de migrare sa securizeze si frontierele. "Este destul de evident ca numai cateva tari primesc in prezent majoritatea refugiatilor, iar daca acestor tari li se cere acum sa securizeze, pe deasupra, frontierele externe, nu cred ca ar fi vorba despre ceea ce am putea numi o distribuire corecta a efortului", a subliniat ea.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

Cancelarul german a catalogat actuala situatie ca "foarte dezordonata". Pe de alta parte, premierul ungar Viktor Orban a anuntat ca Budapesta urmeaza sa decida vineri daca-si inchide frontiera cu Croatia. De asemenea, Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa Federica Mogherini a indemnat statele membre UE sa abordeze cauzele migratiei, oferind mai multi bani pentru refugiatii sirieni din Iordania, Liban si Turcia si pentru dezvoltare in Africa.

Tot joi, cinci membri ai unei familii libaneze s-au inecat, dupa ce barca cu care veneau din Turcia in Grecia s-a rasturnat, au anuntat rude ale acestora. Alte patru persoane au fost date disparute, scrie MEDIAFAX.

Turcia gazduieste deja aproximativ doua milioane de migranti, dintre care majoritatea fug din calea razboiului din Siria vecina.

Ankara a indemnat, de asemenea, la crearea unei "zone de siguranta" internationale pentru refugiati, in partea de nord a Siriei, insa Tusk a subliniat ca implicarea Rusiei in Siria face aceasta idee si mai greu de aplicat.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Tot la Bruxelles, premierul britanic David Cameron a promis ca va prezenta, in noiembrie, principalele patru solicitari ale Marii Britanii cu privire la operarea unor schimbari in UE. Londra cere aceste schimbari in contextul in care urmeaza sa organizeze un referendum asupra apartenentei sale la Uniune in 2017.

Tusk a salutat promisiunea lui Cameron si a anuntat ca "negocieri reale" pot incepe abia dupa prezentarea celor patru solicitari, in noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.