Armata SUA si cea a Rusiei vor incheia un memorandum de intelegere care stabileste procedurile de securitate aeriana in mediul aerian al Siriei, potrivit unui oficial american, informeaza site-ul agentiei de presa Reuters.

Decizia a fost stabilita, miercuri, in urma celei de-a treia serii de discutii intre SUA si Rusia privind implicarea militara a statului rus in conflictul din Siria.

Odata cu anuntul facut de Rusia privind campania militara pe care a initiat-o in Siria, in sprijinul regimului Bashar Al-Assad, au existat ingrijorari referitoare la posibile accidente aviatice intre aeronavele americane si cele rusesti. Pentagonul a prezentat exemple de cazuri in care avioanele rusesti au trecut la distante de cativa kilometri de drone si aeronave americane, scrie MEDIAFAX.

SUA a declarat ca nu isi va modifica operatiunile militare impotriva organizatiei teroriste Stat Islamic in Siria si ca nu va coopera cu Moscova, dat fiind sprijinul acordat de Rusia presedintelui sirian Bashar al-Assad. In schimb, SUA va avea un contact militar limitat cu Rusia in ceea ce priveste securitatea aeriana. Potrivit Pentagonului, conferinta video securizata cu oficialii rusi ai Apararii a dus la progrese in discutiile privitoare la promovarea securitatii operatiunilor aeriene in Siria.

Un oficial american a declarat pentru Reuters ca memorandumul de intelegere ar putea fi implementat in viitorul apropiat, dupa o revizuire a acestuia.

Printre propunerile SUA, aduse in discutie pentru prima data intr-o conferinta intre reprezentantii armatelor americane si ruse in data de 1 octombrie, se afla si mentinerea unei distante de securitate intre aeronavele SUA si cele ale Rusiei si folosirea unor frecvente radio comune pentru mesajele de avertizare.

Armata SUA a precizat ca avioanele rusesti au intervenit, in mod repetat, in operatiunile aeriene de supraveghere si au venit foarte aproape de drone americane. Potrivit ministrului rus al Apararii, Serghei Soigu, citat de agentia de presa nationala a Rusiei, TASS, aeronava ruseasca SU-30CM a fost la o apropiere de 2-3 kilometri de un avion american pentru a-l identifica, "nu pentru a-l speria". In schimb, secretarul american al Apararii, Ash Carter a condamnat, miercuri, Rusia pentru "comportamentul sau neprofesional".

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Carter a precizat ca suportul Rusiei pentru al-Assad a demonstrat ca nu are o intentie serioasa de a lupta impotriva organizatiei teroriste Stat Islamic, ci impotriva rebelilor care contesta regimul Assad (rebeli antrenati de SUA pentru a lupta impotriva SI) si ca actiunile conducerii de la Moscova ar putea alimenta razboiul din Siria. "Nu am cooperat si nu vom coopera cu Rusia, atata timp cat va continua sa urmareasca o strategie gresita", a declarat Carter la intalnirea liderilor militari din Washington.

Saptamana trecuta, Administratia Obama a suspendat programul militar al Pentagonului de a antrena si de a echipa militar rebelii sirieni care sa lupte impotriva militantilor SI, din cauza esecului inregistrat. In timp ce programul isi propusese sa formeze 15.000 de soldati in trei ani, potrivit unor date furnizate de Pentagon, se formasera doar doua grupuri de 54 si, respectiv, 70 de combatanti.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a precizat ca Statele Unite au refuzat sa trimita o delegatie de inalti militari la Moscova pentru a discuta in detaliu coordonarea celor doua state in lupta din Siria, dupa cum a fost agreat la Moscova.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.