Papa Francisc face apel la protejarea "casei noastre comune", amenintata in special de poluare, si la "renuntarea idolatrizarii banilor", intr-un interviu publicat joi in saptamanalul francez Paris Match, informeaza publicatia Le Parisien in pagina electronica.

In cele zece pagini care ii sunt dedicate in revista, Papa critica sistemul capitalist si spune ca asteapta "alegeri concrete" in urma conferintei ONU despre climat, care trebuie sa aiba loc la Paris in luna decembrie.

Pentru el, "capitalismul si profitul nu sunt diabolice daca nu le transformam in idoli", subliniind ca cele doua elemente nu sunt diabolice "daca raman la stadiul de instrumente". In schimb, insista el, "daca banii si profitul cu orice pret devin fetisuri pe care le adoram, daca aviditatea se afla la baza sistemului nostru social si economic, atunci societatile noastre se indreapa spre ruina".

Acesta a subliniat ca "oamenii si creatia in ansamblul sau nu trebuie sa serveasca banii: consecintele a ceea ce este pe punctul de a se intampla sub ochii tuturor!". "Omenirea trebuie sa renunte la idolatrizarea banilor si sa plaseze in centru fiinta umana, demnitatea sa, binele comun, viitorul generatiilor care vor popula Pamantul dupa noi", insista Papa, facand referire la protejarea planetei, scrie MEDIAFAX.

Evocand conflictele actuale, in special cele din Siria si din Irak, el face apel la actiune "in fata urgentei", fara a se omite combaterea "cauzelor". "Sa ne intrebam de ce sunt atatea razboaie si atatea violente (...) Sa nu uitam de asemenea, ipocrizia celor puternici de pe pamant care vorbesc despre pace, dar care, pe sub mana, vand arme", subliniaza el, solicitand "construirea de modele de dezvoltare economica care plaseaza in centru fiinta umana si nu banii".

Foarte implicat de la inceputul pontificatului sau in lupta pentru protectia mediului, Francisc si-a manifestat speranta ca Conferinta de la Paris pe tema climatului (COP21) "va putea contribui la decizii concrete, impartasite de ceilalti si care sa fie valabile, pentru binele comun, pe termen lung".

"Crestinul este inclinat spre realism, nu spre catastrofism. Tocmai de aceea nu putem ascunde un lucru evident: sistemul mondial actual este nesustenabil", a spus Papa.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

"Casa noastra comuna este poluata, ea nu inceteaza sa se deterioreze. Avem nevoie de angajamentul tuturor. Trebuie sa il protejam pe om de propria sa distrugere", a avertizat acesta.

Pe plan personal, Papa Francisc a marturisit ca "mereu a fost un preot al strazii". "Bineinteles ca mi-ar placea sa mananc o pizza buna cu prietenii", ceea ce este "aproape imposibil" de acum inainte, a spus el. Insa "ceea ce nu lipseste niciodata este contactul cu oamenii", a incheiat Suveranul Pontif.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.