Liderii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE) isi finalizeaza joi, la Bruxelles, ofensiva diplomatica vizand oprirea afluxului de migranti la sursa, in afara frontierelor europene, exercitand presiuni in special asupra Turciei, care este reticenta in a contribui, relateaza AFP online.

Atentatul sinucigas sangeros de sambata, de la Ankara - soldat cu 99 de morti -, a incetinit niste negocieri deja dificile, insa cooperarea Turciei a devenit urgenta pentru sefii de stat si de guverne, reuniti joi intr-un nou summit pe tema imigratiei, scrie MEDIAFAX.

Aceasta tara, limitrofa Siriei devastate de razboi, a "devenit poarta de intrare a sute de mii de refugiati in Europa", subliniaza presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker. "UE are nevoie de Turcia, iar Turcia de UE", a declarat miercuri vicepresedintele CE Frans Timmermans, la sosirea in Turcia, in vederea unor negocieri.

Un acord cu Turcia - cu "concesii" pentru a o convinge - "are sens doar daca reduce efectiv fluxul de migranti", a subliniat presedintele Consiliului European Donald Tusk, care prezideaza summitul de joi. "Principalul lucru pe care li-l cerem este sa continue sa primeasca refugiati, cu ajutorul nostru", subliniaza un diplomat. Peste doua milioane de sirieni s-au refugiat deja pe teritoriul turc.

Zona de securitate

Intre "concesii", in afara de un ajutor financiar deja propus, eurpenii au vrut sa dea dovada de buna vointa si sa accepte sa discute despre "zona de securitate" pe care presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca si-o doreste de-a lungul frontierei cu Siria. "Este o adevarata dilema, iar interventia Rusiei si Iranului ingreuneaza situatia si mai mult", isi exprima ingrijorarea un oficial european de rang inalt, care spune ca se indoieste de fiabilitatea acestui "sanctuar", pe care Rusia il respinge in mod oficial.

Ca stimulent, europenii sunt, de asemenea, pregatiti sa discute despre o "liberalizare" a regimului de vize pentru turcii care calatoresc in UE, in pofida faptului ca subiectul provoaca "transpiratii reci in anumite state", potrivit unui diplomat.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Turcia, unde urmeaza sa se duca duminica Angela Merkel, nu va monopoliza, insa, dezbaterile de joi.

Sefii de stat isi vor exprima, de asemenea, "ingrijorarile cu privire la atacurile rusesti contra opozitiei siriene si civililor" in Siria, tara a carei situatie dramatica este sursa principala a valurilor de refugiati catre Europa, potrivit unui proiect cu concluziile summitului, citit de AFP.

In pofida faptului ca au disensiuni cu privire la rolul pe care-l poate juca presedintele sirian Bashar al-Assad intr-o tranzitie politica, europenii isi vor reafirma consensul asupra faptului ca "nu poate exista pace durabila in Siria" sub regimul actual.

"De la vorbe la fapte"

Summitul va aminti totodata cooperarea pe care UE vrea sa o instaureze cu tarile de pe "ruta Balcanilor", pe unde vin refugiatii, si, mai departe, cu Africa. "Exista un consens foarte puternic asupra aplicarii principiului «more for more» (mai mult pentru mai mult) relatiei cu tarile africane", declara un diplomat european. Mai pe inteles, daca vor ajutoare suplimentare, aceste tari este necesar sa faciliteze mai mult repatrierea pe teritoriul lor a cetatenilor lor expulzati de catre UE, in cazul in care acestia nu obtin statutul de refugiat.

Subiectul se afla in centrul Summitului de la Valletta, la care vor participa statele membre UE si tari africane, in Malta, in perioada 11-12 noiembrie. In acest sens, CE ii va trage la raspundere pe liderii statelor membre care nu au contribuit inca la noul fond de urgenta pentru Africa. Ele nu si-au respectat promisiunea nici in privinta unei contributii, in valoare de cel putin 500 de milioane de euro, destinate agentiilor ONU care se ocupa de refugiati in tarile vecine Siriei.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Statele UE "trebuie sa treaca de la vorbe la fapte", a indemnat miercuri CE, solicitandu-le sa furnizeze Agentiei europene insarcinate cu frontierele externe (FRONTEX) mijloacele necesare pentru a-si indeplini misiunea. Frontex, pe care CE vrea sa o transforme intr-un adevarat "corp european" de graniceri, a cerut sa i se puna la dispozitie 775 de persoane. Statele membre, care urmeaza sa-si reafirme joi vointa de a consolida Agentia, au promis, pentru moment, abia 50.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.