Testarea unei rachete, anuntate de Iran in weekend, pare ca a incalcat o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, iar Washingtonul va ridica problema acestui incident la ONU, a anuntat Departamentul de Stat, relateaza Reuters in pagina electronica.

Teheranul a anuntat duminica faptul ca a testat o noua racheta balistica de precizie, ghidata, semnaland un aparent progres in incercarile iraniene de a imbunatati precizia arsenalului sau de rachete. "Vom ridica, evident, acest lucru in Consiliul de Securitate al ONU, asa cum am procedat si in cazul unor lansari anterioare", a declarat marti pentru presa Mark Toner, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat, subliniind ca testul pare sa reprezinte o incalcare a Rezolutiei ONU 1929.

El si Josh Earnest, un purtator de cuvant al Casei Albe, au declarat ca aceasta problema este distincta de acordul pe care Iranul l-a incheiat in iulie cu sase mari puteri, care vizeaza limitarea programului atomic al Teheranului in schimbul unei relaxari a sanctiunilor care i-au fost impuse.

Iranul face obiectul interdictiei de a testa rachete balistice, prin Rezolutia 1929 a Consiliului, care dateaza din 2010 si care ramane valabila pana la intrarea in vigoare a acordului incheiat pe 14 iulie. Atunci cand acordul va intra in vigoare, Iranul va fi obligat in continuare sa nu efectueze nicio activitate in domeniul rachetelor balistice menita sa-i ofere arme nucleare - pentru o perioada de pana la opt ani -, potrivit unei rezolutii a Consiliului de Securitate adoptate in iulie.

Aceasta rezolutie prevede ca, atunci cand acordul este vigoare, tarile vor primi permisiunea sa transfere tehnologie in domeniul rachetelor si armamentului greu catre Iran de la un caz la altul, dar cu aprobarea Consiliului, scrie MEDIAFAX.

In perioada in care a fost intocmit proiectul de rezolutie, un oficial american a catalogat aceasta prevedere lipsita de sens si a anuntat ca Statele Unite vor opune un vot de veto oricarei sugestii de transferare a vreunei tehnologii in domeniul rachetelor catre Iran.

Earnest a subliniat marti ca tarile ar putea face mai mult pentru a opri o scugere de tehnologie in domeniul rachetelor catre Iran. "Aceasta este o activitate care necesita o cooperare internationala", a spus purtatorul de cuvant al Casei Albe, adaugand ca Washingtonul este pregatit sa coopereze cu aliati de la Golf pentru a contracara programul iranian in domeniul rachetelor balistice.

Televiziunea iraniana de stat a prezentat duminica ceea ce a numit o lansare cu succes a unei noi rachete iraniene - Emad -, care pare sa fie prima arma ghidata de precizie a Teheranului si care are o raza de actiune ce-i permite sa loveasca Israelul, inamicul sau regional.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Ambasadorul britanic la ONU Matthew Rycroft a declarat pentru presa, la New York, ca "arhitectura (sanctiunilor) actuale ramane in vigoare" pentru moment si a adaugat ca incidentul este necesar sa fie analizat de catre Comisia pentru sanctiuni impuse Iranului din cadrul Consiliului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.