Regimul Bashar al-Assad, aflat la conducere in Siria, trebuie sa plece, "mai devreme sau mai tarziu", au transmis ministrii de Externe ai statelor Uniunii Europene, indemnand Moscova sa participe la eventuala tranzitie politica din Siria, relateaza site-ul publicatiei EUObserver.

"Nu poate exista pace durabila in Siria cu actualii lideri. Regimul Bashar al-Assad poarta cea mai mare responsabilitate pentru cele 250.000 de decese survenite in cadrul conflictului si pentru milioanele de persoane care si-au parasit locuintele", subliniaza Consiliul UE.

"Atacurile recente ale armatei ruse, care merg dincolo de Daesh (n.red. - organizatia terorista Stat Islamic) si de alte grupari teroriste desemnate de ONU, vizand inclusiv opozitia moderata, sunt de o ingijorare profunda si trebuie sa inceteze imediat", transmite Uniunea Europeana. "Actuala escaladare militara risca sa prelungeasca acest conflict, subminand un proces politic, agravand situatia umanitara si intesificand radicalizarea", adauga comunicatul de presa.

Consiliul UE cere Rusiei sa isi foloseasca influenta asupra lui Bashar al-Assad pentru a "face presiuni in scopul reducerii violentei" impotriva civilor si sa "incurajeze rolul constructiv al regimului in procesul spre o tranzitie politica". "Nu poate exista pace durabila in Siria sub conducerea actuala", se precizeaza in text.

"Cei responsabili pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii in Siria trebuie sa fie trasi la raspundere in tribunale internationale", precizeaza textul. "Drept consecinta a actiunilor si politicilor sale, regimul al-Assad nu poate fi un partener in lupta impotriva Daesh", transmite UE.

"Putem fi flexibili privind modalitatea de plecare a lui al-Assad si putem fi flexibili privind perioada..., insa, daca incercam sa lucram cu al-Assad, tot ce vom face va fi sa conducem opozitia (moderata) in mainile retelei Stat Islamic", a declarat ministrul de Externe britanic, Philip Hammond.

Secretarul francez de stat pentru Afaceri Europene, Harlem Desir, a spus ca autoritatile postconflict din Siria nu il pot include pe Assad in procesul de tranzitie, insa pot include "elemente ale regimului actual care nu sunt implicate in crime impotriva populatiei civile".

"Nu putem crea un vid de putere in Siria", a spus ministrul Afacerilor Externe si Europene din Luxemburg, Jean Assleborn.

Reprezentantul Slovaciei la eveniment, Miroslav Lajcak, a afirmat: "Nu ar trebui sa ne bazam strategia pe asteptari, ci pe realitati. Nu este vorba despre cine ne place sau cine nu ne place, este vorba despre cine este relevant, si astazi, el (Assad) este cu siguranta relevant".

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Ministrul danez de Externe, Kristian Jensen, a mentionat ca Rusia este "parte din problema", insa a adaugat: "Speram ca Rusia va fi parte din acea coalitie".

Belgia, Lituania si Suedia au descris de asemenea interventia Rusiei drept "ingrijoratoare". Federica Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a numit aceasta interventie are rolul de a "schimba situatia de pe teren". "Trebuie sa fie coordonata, altfel, risca sa fie foarte periculoasa", a adaugat ea, despre riscul unui conflict militar accidental intre fortele britanice, franceze, americane si ruse din regiune.

UE a mai transmis ca Rusia trebuie de asemenea sa inceteze "incalcarile spatiului aerian suveran al tarilor vecine" dupa ce avioanele sale au patruns de trei ori saptamana trecuta in spatiul aerian al Turciei, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.