O serie de confruntari au izbucnit duminica in capitala Turciei, dupa ce politia a impiedicat politicieni pro-kurzi si alte persoane sa depuna garoafe la locul celor doua explozii de sambata, care au ucis 95 de persoane si au ranit alte 246, relateaza Associated Press in pagina electronica.

Turcia a declarat trei zile de doliu, in urma dublului atentat de sambata, care a vizat un miting pentru pace din Ankara, la care urmau sa participe activisti, sindicalisti si membri ai partidului pro-kurd.

Liderii partidului, Selahattin Demirtas si Figen Yuksekdag, au organizat duminica o ceremonie de comemorare a victimelor. Insa ei au fost opriti de politie, care a subliniat ca anchetatorii nu au terminat investigatiile la locul exploziilor.

Atacul nu a fost revendicat pana in prezent, dar premierul Ahmet Davutoglu a afirmat ca rebelii kurzi si militantii gruparii Stat Islamic sunt principalii suspecti.

Cele doua explozii s-au produs la distanta de cateva secunde, in apropierea garii centrale din capitala, in timp ce sute de sustinatori ai opozitiei si activisti kurzi se adunasera pentru a participa la un miting pentru pace, organizat de sindicatul functionrilor publici si alte organizatii. Protestatarii urmau sa ceara consolidarea democratiei in Turcia si incetarea conflictului dintre armata turca si rebelii kurzi.

Atentatul a avut loc cu trei saptamani inaintea alegerilor legislative anticipate de la 1 noiembrie, convocate dupa ce partidele parlamentare nu au reusit sa formeze un Guvern in urma alegerilor generale de la 7 iunie, scrie MEDIAFAX.

Atacul a fost condamnat de lideri din toata lumea, iar mai multe sindicate din Turcia au anuntat o greva de trei zile in semn de protest.

Sambata seara, au avut loc demonstratii in mai multe orase din Turcia, inclusiv la Istanbul, unde mii de persoane au acuzat autoritatile ca sunt responsabile de atentat.


Sursa video: YouTube/CNN


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.