Belarusul organizeaza duminica alegeri prezidentiale in urma carora presedintele Aleksandr Lukasenko ar urma sa castige un al cincilea mandat, iar daca scrutinul se desfasoara fara incidente, Uniunea Europeana ar putea suspenda sanctiunile pe care i le-a impus, relateaza AFP in pagina electronica.

Lukasenko, in varsta de 61 de ani, denumit candva de Washington "ultimul dictator al Europei", conduce din 1994 statul est-european, un aliat apropiat al Rusiei. Desi a impus controale economice in stil sovietic si si-a trimis oponentii la inchisoare, Lukasenko beneficiaza de un important sprijin popular, datorita stilului sau sociabil si durabilitatii regimului sau.

Rezultatul scrutinului nu ar urma sa aduca surprize, mai ales ca cel putin 28 la suta dintre alegatori au votat deja anticipat, pana sambata dimineata. Presedintele belarus este sustinut de Rusia, care furnizeaza tarii cu 9,5 milioane de locuitori energie la preturi reduse, pretuind Belarusul ca aliat si ca zona-tampon in fata unor state membre NATO, precum Polonia.

Dar Lukasenko a avut uneori si divergente cu presedintele rus, Vladimir Putin. Cei doi lideri sunt implicati in prezent intr-o disputa privind intentia Rusiei de a infiinta o baza aeriana in Belarus.

In relatia cu Occidentul, incarcerarea opozantilor politici a dus la izolarea internationala a lui Lukasenko si la impunerea de sanctiuni asupra unor oficiali belarusi, in urma alegerilor contestate din 2010. Uniunea Europeana este pregatita insa sa suspende sanctiunile impotriva lui Lukasenko, dupa eliberarea surprinzatoare, in august, a ultimilor detinuti politici, au declarat vineri surse europene pentru AFP.

Propunerea a generat critici din partea acelor lideri ai opozitiei care si-au petrecut viata protestand fata de liderul autoritar si promovand valorile democratiei. "Daca ei sunt alaturi de acest asasin, criminal, atunci democratia inseamna doar vorbe", a declarat liderul opozitiei Mikola Statkevici, care a fost gratiat in august dupa cinci ani de inchisoare.

Sambata, disidentul belarus care tocmai a castigat Premiul Nobel pentru Literatura pe 2015 a declarat ca UE ar trebui sa aiba grija cu Lukasenko. "La fiecare patru ani, noi oficiali europeni vin la putere si cred ca pot rezolva problema Lukasenko fara sa stie ca el nu este de incredere", a declarat Svetlana Alexievici intr-o conferinta la Berlin, apreciind ca alegerile vor fi fraudate.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

La un miting neautorizat din capitala belarusa Minsk, desfasurat sambata, la care a participat si Statkevici, liderul opozitiei Vladimir Nekliaiev a cerut UE sa fie ferma in fata lui Lukasenko. "Stim sigur un lucru: cu Lukasenko la putere, situatia nu se va schimba niciodata", a afirmat el. Nekliaiev a fost incarcerat in 2010, in urma protestelor de amploare fata de victoria disputata a lui Lukasenko la alegeri, scrie MEDIAFAX.

Lukasenko, care a exploatat tensiunile dintre Moscova si Occident, si-a imbunatatit recent imaginea in fata UE, gazduind negocieri de pace la Minsk, pe tema conflictului din estul Ucrainei, la care au participat presedintele francez, Francois Hollande, cancelarul german, Angela Merkel, si Vladimir Putin.

Liderul belarus si fiul sau in varsta de 11 ani, Nikolai, au facut o fotografie alaturi de familia Obama luna trecuta, cu ocazia Adunarii Generale a ONU. Lukasenko il pregateste pe Nikolai, cunoscut drept Kolia, pentru a-i fi succesor. Adesea imbracati in haine identice, cei doi s-au intalnit cu lideri ca Papa sau presedintele chinez, Xi Jinping.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Occidentul va urmari cu atentie alegerile de duminica, ce vor fi monitorizate de observatorii OSCE, dar opozitia sustine ca Lukasenko deja a fraudat scrutinul, interzicand candidatura liderilor sai.

Lukasenko are trei contracandidati aproape necunoscuti opiniei publice, dintre care numai unul, Tatiana Korotkevici, si-a facut campanie electorala.

Oferind singura alternativa sustinatorilor opozitiei, Korotkevici, in varsta de 38 de ani, are rezultate bune in sondaje, dar chiar si echipa sa se indoieste ca poate duce alegerile in turul doi.

Sectiile de vot s-au deschis la ora 5.00 GMT (8.00, ora Romaniei) si se vor inchide la 17.00 GMT (20.00, ora Romaniei), primele exit-poll-uri fiind asteptate duminica seara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.