Atentatul soldat cu 95 de morti si 246 de raniti sambata, la Ankara, este cel mai sangeros din istoria moderna a Turciei, relateaza AFP in pagina online, prezentand o cronologie a principalelor atacuri incepand din 1982 si pana in prezent.

  • 7 august 1982 - Explozia unei bombe, urmata de un atac armat, la aeroportul din Ankara, s-a soldat cu 11 morti si 63 de raniti. Atentatul a fost revendicat de Asala (Armata secreta armeana pentru eliberarea Armeniei).

  • 6 septembrie 1986 - 22 de morti (plus doi teroristi) intr-un atentat impotriva sinagogii Neve Shalom din Istanbul, revendicat de Jihadul Islamic.

  • 25 decembrie 1991 - Explozibili si sticle incendiare au fost lansate asupra unui magazin situat in partea europeana a Istanbulului, provocand moartea a 17 persoane si ranirea altor 23. Operatiunea este atribuita Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), principala grupare rebela kurda, scrie MEDIAFAX.

  • 13 martie 1999 - 12 morti intr-un atentat cu bomba incendiara asupra unui centru comercial din Istanbul, revendicat de PKK, care ulterior a dezmintit.

  • 15 si 20 noiembrie 2003 - Patru atentate sinucigase cu masina-capcana la Istanbul, vizand doua sinagogi, consulatul britanic si banca britanica HSBC, s-au soldat cu 63 de morti, intre care consulul general britanic, si sute de raniti. Atentatele sunt revendicate de o celula turca a retelei Al-Qaida.
  • 12 septembrie 2006 - Explozia prematura a unei bombe, in apropierea unei statii de autobuz din centrul orasului Diyarbakir (sud-est), a ucis zece persoane, intre care sapte copii. Rebelii kurzi au negat orice implicare.

  • 27 iulie 2008 - Doua atentate cu bomba s-au soldat cu 17 morti si 115 raniti la Istanbul. PKK a fost acuzat de autoritati ca a comis atacurile.

  • 11 februarie 2013 - Un atentat la postul de trecere a frontierei din Civelgozu (sud-est) s-a soldat cu 17 morti.

  • 11 mai 2013 - Un dublu atentat s-a soldat cu 52 de morti la Reyhanli, un oras din sudul Turciei, in apropierea frontierei cu Siria.

  • 20 iulie 2015 - Un atentat la Suruc, in apropiere de frontiera siriana, s-a soldat cu 33 de morti si 100 de raniti, intre care tineri militanti ai cauzei kurde. Acesta este atribuit de autoritati gruparii Stat Islamic, dar declanseaza un sir de represalii ale gherilei kurde contra fortelor de ordine turce, acuzate ca nu protejeaza populatia locala.

  • 10 octombrie 2015 - Cel putin 95 de persoane au fost ucise si 246 ranite, in doua explozii produse langa gara centrala din Ankara, in timp ce numeroase persoane se adunasera pentru a participa la o manifestatie pentru pace, cu trei saptamani inaintea alegerilor legislative.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.