Administratia Obama va suspenda programul militar de 500 de milioane de dolari al Pentagonului de a antrena si de a echipa militar rebelii sirieni care sa lupte impotriva organizatiei teroriste Stat Islamic din Siria, potrivit unor oficiali americani citati de site-ul publicatiei The New York Times.

"Nu am fost multumit de eforturile recente ale programului", a precizat Ashton Carter, secretarul american al Apararii, in cadrul unei intalniri organizate vineri, la Londra, cu omologul sau britanic, Michael Fallon, pe tema razboaielor din Siria si Irak.

"Astfel, am conceput un numar de diverse abordari", a adaugat Carter, precizand ca "veti auzi de la presedintele Obama (informatii despre programul militar) in scurt timp". Reprezentantii Pentagonului sunt asteptati sa anunte vineri, in mod oficial, finalizarea programului militar, admitand esecul programului de a crea trupe terestre capabile de combaterea organizatia terorista Stat Islamic din Siria, relateaza The New York Times.

Un oficial american din Departamentul de Aparare a precizat ca nu se vor mai face recrutari pentru asa-numitii rebeli moderati sirieni pentru programele de antrenament in Iordania, Qatar, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite. In schimb, un centru de antrenament mai mic va fi construit in Turcia, unde un grup de lideri ai opozitiei vor invata manevre de operare din timpul raidurilor aeriene, scrie MEDIAFAX.

Luna trecuta, doar "patru sau cinci" rebeli antrenati se aflau pe campul de lupta din Siria, in conditiile in care programul, implementat in decembrie 2014, ar fi trebuit sa antreneze 5.400 de luptatori anual si 15.000 in urmatorii trei ani.

Pentagonul a anuntat deja "intreruperea temporara" a transferului de luptatori-candidati din Siria in centre de antrenament din Iordania si Turcia. Aproximativ 150 de luptatori ai opozitiei aflati in unitati de antrenament isi vor incheia instructia, afirma oficiali americani. "Antrenarea a mii de infanteristi nu a constituit o metoda buna, cred ca a devenit destul de evident acest lucru acum", a precizat un alt oficial al Administratiei Obama, citat de publicatia The New York Times.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.