Pe masura ce luptele au incetat in estul Ucrainei, rebelii prorusi isi analizeaza optiunile: sa astepte reluarea conflictului, sa se intoarca la viata civila sau chiar sa se indrepte spre razboiul din Siria, informeaza agentia AFP in pagina online.

"Nu se mai desfasoara lupte si unii oameni sunt plictisiti", a declarat pentru AFP un luptator rebel care isi spune Turok."Oamenii pe care ii stiu m-au incurajat sa merg in Siria, este cald acolo", a adaugat el.

Cele peste 18 luni de lupte desfasurate intre fortele guvernamentale din Ucraina si insurgentii prorusi - despre care Vestul si autoritatile de la Kiev sustin ca sunt sustinuti de Rusia - s-au oprit brusc de cand cele doua parti au convenit asupra unui nou armistitiu la inceputul lunii septembrie, scrie MEDIAFAX.
De atunci, Moscova a lansat raiduri aeriene in razboiul din Siria la cererea presedintelui aliat Bashar al-Assad, operatiuni despre care Rusia insista ca ataca militantii SI. In prezent, unii rebeli din Ucraina - dintre care multi sunt originari din Rusia si sunt descrisi de Kremlin drept voluntari - spun ca se gandesc sa mearga pe frontul din Siria.

Turok a afirmat ca multi luptatori au parasit estul Ucrainei pentru a sustine Moscova in interventiile sale in Siria, interventii despre care Vestul spune ca ar putea sustine regimul Assad. Un comandant rebel poreclit Motorola - un nativ rus care a declarat pentru o publicatie locala in luna aprilie ca a ucis 15 militari ucrainieni capturati - se numara printre cei care s-au orientat catre luptele din Siria, a spus Turok.

"Toata lumea stie ca Motorola a plecat in Siria pentru ca este urmarit in DNR (autoproclamata Republica Populara Donetk) pentru jefuirea si distrugerea a 90% din aeroport", a spus Turok, referindu-se la luptele intre fortele ucrainene si rebelii prorusi, care au distrus aeroportul nou-construit de la Donetk.

Afirmatiile lui Turok au fost respinse de presa locala, potrivit careia rebelul se afla inca in bastionul de la Donetk.

Citeste si:
Qatarul confirmă prelungirea armistițiului între Israel și Hamas cu...
Qatarul confirmă prelungirea...

Relatari potrivit carora rebelii prorusi au plecat in Siria nu au fost confirmate de autoritatile separatiste auto-proclamate, si nici nu au putut fi verificate de surse independente. Rusia a exclus trimiterea de trupe terestre proprii pentru a lupta alaturi de fortele lui Assad si se limiteaza, pentru moment, la atacuri aeriene.

Presedintele Comisiei de Aparare din Duma rusa, Vladimir Komoedov, a declarat insa, luni, ca este sigur ca voluntari prorusi din estul Ucrainei ar ajunge eventual sa lupte alaturi de fortele lui Assad.

Desi unii comandanti au parasit randurile separatistilor prorusi, nu este de asteptat ca majoritatea acestora din urma sa isi faca bagajele, a spus Turok. "Oamenii de aici se intorc la viata civila, isi gasesc un loc de munca in oras. Cred ca aceasta liniste este temporara si ca este inca nevoie sa luptam aici. Cat timp DNR nu controleaza intreaga regiune Donetk, razboiul va continua", a spus el.

Citeste si:
Ucraina: Lupte puternice în apropiere de Bahmut, în regiunea Donețk
Ucraina: Lupte puternice în...

Luptatorii separatisti au recunoscut ca ajutorul financiar si militar din partea Moscovei s-a micsorat, dar spun ca instructorii militari rusi sunt inca in oras.

"Nu mai sunt confruntari si multi soldati au inceput sa bea. Rusii incearca sa restabileasca ordinea, sa pastreze disciplina in timpul armistitiului. Insa acest lucru nu a multumit pe toata lumea, unii au parasit armata", a spus un rebel in varsta de 42 de ani. Acesta a adaugat ca faptul ca membrii FSB (Serviciul Federal rus de Securitate) nu pleaca este un semn ca razboiul ar putea reincepe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.