Administratia Statelor Unite considera ca Phenianul are capacitatea de a lansa o arma nucleara impotriva teritoriului american si este pregatita sa se apere in fata unor astfel de atacuri, a declarat miercuri un oficial militar american de rang inalt.

Amiralul Bill Gortney, comandantul Comandamentului Nordic al SUA si al Comandamentului nord-american de aparare aerospatiala (NORAD), s-a declarat de acord cu evaluarile serviciilor americane de informatii, conform carora Coreea de Nord detine arme nucleare, precum si capacitatea de a le miniaturiza si a le monta pe o racheta care ar putea atinge teritoriul SUA.

"Apreciem ca au capacitatea de a atinge teritoriul cu o arma nucleara (lansata de) o racheta", a declarat Gortney la un eveniment gazduit de institutul Atlantic Council.

El a precizat ca este dificil de prezis comportamentul liderului nord-coreean Kim Jong-un, dar armata americana este pregatita sa raspunda daca acesta ar folosi o arma nucleara, scrie MEDIAFAX.

"Suntem pregatiti pentru el, suntem pregatiti 24 de ore pe zi, daca va fi destul de fraier incat sa traga spre noi", a afirmat Gortney.

Agentia spatiala nord-coreeana a anuntat luna trecuta ca Phenianul construieste un nou satelit si il pregateste de lansare, insa folosirea unei rachete cu raza lunga de actiune ar sugera ca statul a facut progrese in vederea dezvoltarii unei rachete balistice. Coreea de Nord sustine ca lansarile sale fac parte dintr-un program spatial legitim, menit sa amplaseze sateliti pe orbita. Nord-coreenii au mai efectuat in trecut teste cu rachete, sfidand avertizarile si sanctiunile internationale. Agentia americana de aparare antiracheta (MDA) a apreciat in martie ca Phenianul ar putea avea capacitatea de a lansa o racheta balistica intercontinentala anul acesta.

Gortney a afirmat miercuri ca armata SUA investeste in modernizarea sistemului de aparare antiracheta, adaugand noi senzori si radare pentru a identifica mai bine potentialele lansari de rachete si pentru a reduce costul apararii in cazul unor asemenea atacuri.

Citeste si:
Coreea de Nord a înregistrat circa 1,5 milioane de cazuri de...
Coreea de Nord a înregistrat...

El a avertizat ca esecul Congresului de a adopta bugetul pentru anul fiscal 2006 sau eventuale reduceri bugetare ar putea pune in pericol fondurile necesare pentru aceste eforturi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.