Alianta Nord-Atlantica este pregatita sa trimita trupe in Turcia pentru a-si apara aliatul din flancul sudic, a declarat Jens Stoltenberg joi, la Bruxelles, inaintea unei reuniuni a ministrilor Apararii din statele NATO, dupa ce avioane rusesti au incalcat spatiul aerian turc.

"NATO este pregatita sa-si apere toti aliatii, inclusiv Turcia, impotriva oricaror amenintari", a declarat Stoltenberg pentru presa inaintea reuniunii ministrilor Apararii, care urmeaza sa fie dominata de criza din Siria.

"Alianta Nord-Atlantica a raspuns deja, sporindu-si capacitatea, abilitatea si nivelul de pregatirie in a mobiliza forte, inclusiv in sud, inclusiv in Turcia", a subliniat el.

Stoltenberg a subliniat totodata ca atacurile - aeriene si cu rachete de croaziera - ale Rusiei reprezinta "motive de ingrijorare".

Secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice a anuntat, de asemenea, ca nu s-a luat inca o decizie cu privire la nivelul prezentei trupelor NATO in Afganistan. Implicarea militara tot mai mare a Rusiei in conflictul din Siria este unul dintre principalele puncte de pe agenda reuniunii ministrilor Apararii din statele membre NATO, relateaza BBC.

Ministrii urmeaza, de asemenea, sa analizeze o serie de masuri cu privire la criza din Ucraina. Alianta urmeaza sa spuna clar ca va raspunde oricarei provocari, potrivit corespondentului BBC. Ministrii din statele NATO urmeaza sa-si exprime solidaritatea fata de Turcia, dupa incidentele aeriene cu Rusia, dar si sa raspunda ingrijorarii baticilor in urma implicarii Rusiei in estul Ucrainei.

Ei se intalnesc intr-o atmosfera de criza profunda. Rusia, principalul aliat al presedintelui sirian Bashar al-Assad, a lansat in urma cu o saptamana o campanie aeriana in aceasta tara, sustinand ca vizeaza Statul islamic (SI) si alte grupari jihadiste. Moscova a negat ca atacurile sale aeriene au vizat in principal alte tinte decat SI, scrie MEDIAFAX.

Ea a anuntat miercuri ca a lansat atacuri cu rachete de croaziera impotriva SI, de la bordul unor nave stationate in Marea Caspica, la aproximativ 1.500 de kilometri departare. Ministerul rus de Externe a anuntat totodata ca Moscova doreste sa stabileasca contactul cu Armata Siriana Libera (ASL) - o grupare siriana rebela sustinuta de Occident -, pentru a discuta despre lupta impotriva SI "si altor grupari teroriste".

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Insa secretarul american al Apararii Ash Carter, care participa la reuniunea NATO de joi - a anuntat ca fortele care lupta impotriva SI in Siria nu vor coopera cu Rusia. "Noi credem ca Rusia are o strategie gresita", a denuntat el, precizand ca rusii "continua sa atace tinte care nu sunt SI".

Incalcari ale spatiului aerian NATO

Campania aeriana a Rusiei in Siria a provocat temeri cu privire la producerea unor contacte accidentale intre avioane rusesti de razboi si cele ale coalitiei conduse de catre Statele Unite, care lupta impotriva SI de peste un an.

Oficiali de la Pentagon au dezvaluit ca au fost nevoiti sa efectueze recent cel putin o manevra de "despartire sigura", pentru a evita ca un avion american de vanatoare sa se apropie prea mut de o aeronava ruseasca in spatiul aerian sirian.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg anunta marti ca Rusia nu a oferit nicio explicatie fata de faptul ca a incalcat spatiul aerian al Turciei si NATO, in incidente care "au durat mult timp" si "nu au aratat ca un accident".

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

El a denuntat totodata o sporire a prezentei navale si a unor trupe terestre rusesti in Siria.

Ambasadorul rus la Ankara a fost convocat de trei ori, ca raspuns la recentele incalcari de catre Rusia ale spatiul aerian turc.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat Kremlinul ca orice "atac asupra Turciei inseamna un atac asupra NATO". "Daca Rusia pierde un prieten ca Turcia, cu care are o multime de cooperari, ea va pierde multe lucruri. Ea trebuie sa stie acest lucru", a avertizat Erdogan.

Razboiul civil sirian a inceput ca o revolta pasnica fata de presedintele Bashar al-Assad, in 2011, reprimata sangeros. Revolta s-a extins si a degenerat in confruntari armate intre forte proguvernamentale si diverse grupari rebele - dintre care unele lupta impotriva altora.

In acest haos, jihadistii din cadrul Statului Islamic au cucerit bucati importante din teritoriile Siriei si Irakului.

Citeste si:
NATO se pregătește de război: simulează activarea Articolului 5....
NATO se pregătește de război:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.