Arpad Goncz, fostul presedinte al Ungariei in perioada 1990-2000, a decedat la varsta de 93 de ani, au declarat marti reprezentanti ai familiei fostului sef de stat pentru MTI.

Goncz, nascut pe 10 februarie 1922 la Budapesta, un fost un disident comunist, scriitor si traducator de beletristica, si-a asumat un rol activ in politica spre sfarsitul anilor '80.

El a fondat Alianta Democratilor Liberi (SZDSZ, liberali) in 1988 si a devenit presedintele Ligii Ungare pentru Drepturile Omului in 1989. In 1990, el a fost ales membru al Parlamentului si a devenit rapid presedinte.

Cele doua partide care dominau Parlamentul, Forumul Democratic Ungar si SZDSZ, l-au ales pentru mandat de presedinte de cinci ani. El a fost reales pentru un nou mandat de cinci ani in 1995 si s-a retras de la presedintie pe 4 august 2000, dupa zece ani la putere. Legea ungara nu permite mandate cumulate de peste zece ani, scrie MEDIAFAX.

In aceasta perioada, Goncz a ramas cel mai popular si mai iubit om de stat din Ungaria, in pofida unor situatiilor dificile cu care s-a confruntat, intre care o adevarata blocada a taximetristilor in Budapesta si solicitari din partea unor politicieni puternici de a-i demite pe directorii posturilor de radio si de televiziune nationale, carora nu le-a dat curs.

Dupa ce s-a retras de la putere, Goncz a ramas una dintre cele mai populare personalitati din Ungaria si a continuat sa participe deopotriva la evenimente politice si literare. El a fost presedinte si presedinte de onoare, in perioada 1989-1990, al Asociatiei Scriitorilor Unguri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.