Spionii britanici pot sa preia controlul asupra smartphone-urilor de la departare doar prin trimiterea unui singur mesaj, fara ca proprietarii telefonului sa stie, avertizeaza Edward Snowden, fostul angajat al serviciilor secrete americane, informeaza site-ul agentiei de presa AFP.

"Vor sa-ti controleze telefonul in loc sa te controleze pe tine", a declarat luni Edward Snowden intr-un interviu acordat BBC Panorama, referindu-se la agentia guvernamentala de comunicare centrala (GCHQ) a Marii Britanii. El a precizat ca spionii britanici pot sa acceseze functiile de inregistrare audio si foto ale unui smartphone fara ca proprietarul acestuia sa stie.

Snowden a sustinut ca GCHQ a folosit o serie de instrumente de interceptare intitulate "grupul Smurf", numite dupa personajele de benzi desenate, The Smurfs (Strumfii).

"Nosey Smurf" ("Strumful bagacios") le permite spionilor sa porneasca microfonul instalat intr-un smartphone chiar daca telefonul este inchis, precizeaza Snowden. Alte programe folosite de GCHQ erau numite "Tracker Smurf" ("Strumful urmaritor) si "Dreamy Smurf" ("Strumful visator"), care permiteau ca telefoanele sa fie inchise sau deschise de la departare.

Snowden a explicat ca mesajul trimis de GCHQ pentru a avea acces la smartphone nu va fi observat de proprietarul telefonului.

"Cand (mesajul) ajunge pe telefonul tau, este ascuns de tine, nu poti sa-l vezi. Nu apare pe ecranul telefonului tau. Platesti pentru un telefon, dar cine controleaza sofware-ul de pe telefonul tau, detine si telefonul respectiv", a adaugat Snowden.

Potrivit BBC, Guvernul britanic a refuzat sa comenteze politica privitoare la chestiunile de securitate si spionaj. Snowden, care a fost acuzat in USA de spionaj si furt de proprietate guvernamentala dupa ce a facut publice in media documente despre spionajul digital, se afla in exil in Rusia din iunie 2013.

Guvernul britanic lucreaza la o lege care ar oferi mai multe drepturi agentiilor de securitate si spionaj privitoare la monitorizarea activitatilor online in vederea investigarii infractiunilor.

Citeste si:
Mare parte din britanici regretă că au ieșit din UE. Decizia a fost...
Mare parte din britanici...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.