Militantii gruparii Stat Islamic au executat 70 de membri ai unui trib sunnit in provincia al-Anbar, din vestul Irakului, a anuntat luni liderul lor tribal, citat de DPA in pagina electronica.

Seicul Naim al-Kaud, liderul tribului al-Bu Nimr, a afirmat ca victimele au fost rapite duminica din desertul situat la nord-est de Ramadi, capitala provinciei al-Anbar, iar cadavrele lor, care prezentau urme de gloante, au fost gasite luni. Jihadistii gruparii Stat Islamic au mai executat 300 de membri ai tribului in noiembrie, dupa ce au capturat fieful acestora, au declarat al-Kaud si oficiali guvernamentali.

Tribul reprezenta una dintre principalele forte locale care opuneau rezistenta avansului jihadistilor in provincie, care se intinde de la periferia Bagdadului pana la granita siriana, scrie MEDIAFAX.

Luptatori sunniti din al-Anbar s-au plans in mod repetat ca Guvernul, dominat de majoritatea siita a tarii, nu le-a oferit suficiente arme si sprijin pentru a combate Statul Islamic.

Gruparea SI a capturat Ramadi in mai, intr-un regres major pentru Guvernul irakian. In pofida anunturilor repetate privind o ofensiva a fortelor guvernamentale pentru a-l recuceri, orasul ramane sub controlul jihadistilor.

Al-Kaud a avertizat ca tribul sau risca sa fie eliminat complet de Statul Islamic, daca premierul Haider al-Abadi nu ia masuri serioase pentru a recuceri Ramadi.

Coalitia internationala condusa de SUA efectueaza raiduri impotriva militantilor din Irak de peste un an, dar acestia controleaza in continuare o mare parte a nordului si vestului tarii, dominate de arabii sunniti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.