Raidul aerian american care a vizat un spital din Afganistan ar putea fi considerat "crima de razboi", acuza organizatia umanitara Medici fara Frontiere, cerand o investigatie internationala in cazul bombardamentului accidental soldat cu cel putin 19 morti si zeci de raniti.

Cel putin 19 persoane au murit, iar alte 37 au fost ranite dupa ce aviatia militara americana a bombardat din greseala, sambata dimineata, un spital din orasul afgan Kunduz administrat de organizatia umanitara Medici fara Frontiere. Cele 19 persoane decedate sunt 12 angajati medicali si sapte pacienti, inclusiv trei copii.

"Bombardamentul reprezinta o grava incalcare a legislatiei umanitare internationale", a comunicat organizatia medicala. "Numerosi pacienti si membri ai personalului medical sunt in continuare disparuti. Bilantul acestui bombardament teribil ar putea creste", subliniaza asociatia umanitara, precizand ca raidurile aeriene au continuat chiar si dupa ce s-a transmis ca a fost atins un spital. Potrivit unor reprezentanti ai organizatiei, bombardamentul ar putea fi incadrat la crime de razboi.

Armata americana a confirmat ca efectua raiduri aeriene in Kunduz, vizand insurgenti talibani. "Bombardamentul a vizat persoane care amenintau fortele coalitiei. Este posibil ca raidul sa fi provocat daune colaterale la o unitate medicala", a declarat colonelul Brian Tribus, un purtator de cuvant militar american, precizand ca a fost declansata o investigatie in acest caz. Potrivit unor surse militare citate de CNN, este posibil ca spitalul sa fi fost atacat din eroare de un avion american de tip AC-130, scrie MEDIAFAX.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si Alianta Nord-Atlantica au prezentat scuze pentru incident, iar Pentagonul a declansat o ancheta in acest caz. Pe 10 iulie, zece militari afgani au fost "victime colaterale" ale unui raid aerian american efectuat in provincia Logar, in estul Afganistanului.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.