Aproape un miliard de copii sunt abuzati zilnic in lume, in timp ce 134 din 1.000 de fete din Uniunea Europeana sunt agresate sexual, iar 229 din 1.000 de minori sunt supusi abuzurilor fizice, atentioneaza experti internationali din domeniul prevenirii abuzului si neglijarii copiilor.

Expertii reuniti in cadrul primei conferinte organizate la Bucuresti de Societatea Internationala pentru Prevenirea Abuzului si Neglijarii Copilului (ISPCAN) au atras atentia asupra acestor statistici ingrijoratoare, precizand ca doar unu din trei ministere europene se preocupa constant sa realizeze astfel de statistici. Acestia au subliniat ca politicile menite sa reduca si sa previna violenta de orice gen impotriva copiilor exista, sunt trasate pentru orizontul anului 2020 si presupun sprijinul din partea guvernelor si a fiecarei societati in parte.

Reprezentantii unor universitati din intreaga lume, ai Comisiei Europene si Consiliului Europei, Organizatia Mondiala a Sanatatii, UNICEF, organizatii neguvernamentale, retele europene de profesionisti, centre de cercetare de la nivel international au aratat ca sunt necesare metode inovatoare de prevenire si interventie, avand in vedere ca aproape un miliard de copii din toata lumea sunt supusi, zi de zi, abuzului si neglijarii, in conditiile in care, in continuare, parintii considera ca pedepsele fizice sunt o cale normala de a educa tanara generatie, scrie MEDIAFAX.

Un raport al UNICEF, realizat la nivel global, in 2014, a aratat ca urmarile acestui tip de tratament de-a lungul vietii, si in primul rand impactul psihologic, nu se limiteaza la individ, costul violentei impotriva copiilor fiind estimat la sapte trilioane de dolari. "Acest lucru transforma violenta si abuzul intr-o problema a lumii", au aratat specialistii.

Casatoriile minorelor care nu au implinit inca 16 ani a fost un alt subiect discutat in cadrul conferintei de la Bucuresti, semnalandu-se si in acest domeniu efectele grave, pe termen lung.

Potrivit statisticilor, zilnic, in lume sunt casatorite 39.000 de fete, iar sotii lor, de regula, sunt barbati mult mai in varsta decat ele.

"In tarile in curs de dezvoltare, una din trei fete se marita inainte de a implini 18 ani, iar una din noua - inainte de varsta de 15 ani. Desi nici baietii nu sunt mai putin expusi accestui risc, impactul psihologic asupra tinerelor este mult mai mare, pentru ca ele sunt mult mai expuse violentei domestice, pot suferi complicatii in timpul sarcinii si la nasterea copiilor, care la randul lor nu au aceleasi sanse de supravietuire comparabil cu cei nascuti din mame adulte. Statistic, in 95 la suta din cazuri, aceste fete isi intrerup studiile, iar 53 la suta se vor gandi si vor lua in calcul suicidul, cel putin o data in viata", au aratat specialistii.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Potrivit acestora, traumele de orice gen suportate de un copil il expun la riscul de boli de inima, autoimune sau metabolice, atacuri vasculare cerebrale, chiar si dementa. Abuzul fizic, psihologic si sexual, agresiunile de tip bullying, disfunctionalitatile din familie si din comunitate, toate isi vor lasa amprenta pe trupul si in mintea copilului - adultul de maine.

Expertii reuniti la Bucuresti au precizat ca solutiile constau in educarea parintilor si a comunitatii, in pedepsirea aspra a abuzurilor, cresterea nivelului de trai si o calitate sporita a educatiei, mai ales in randul fetelor si tinerelor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.