Documentele ridicate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie de la Ministerul Finantelor sunt legate de un contract incheiat de Loteria Romana cu grupul Novomatic, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, ca in cauza care vizeaza Loteria Romana, anchetatorii au in vedere, printre alte probe, si un raport al Corpului de control al Ministerului Finantelor.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a aratat ca DNA a solicitat, in scris, pe 28 septembrie, unele documente referitoare la verificarile efectuate de Corpul de Control al Ministrului la Loteria Romana, pe care institutia le pune la dispozitie.

Sursele judiciare au precizat ca raportul Corpului de control al Ministerului Finantelor avut in vedere de anchetatori ar face referire la un contract al Loteriei Romane cu grupul austriac Novomatic. In 2013, Loteria Romana a selectat grupul austriac de firme Novomatic pentru livrarea a 10.000 de terminale de videoloterie, contractul, semnat pe o perioada de 15 ani, garantand companiei de stat un venit de minumum 75 milioane de euro.

"In urma unor negocieri, finalizate cu succes si a unei proceduri de selectie la care au participat cinci dintre cele mai importante companii la nivel international in domeniul terminalelor de videoloterie, Loteria Romana a selectat compania Novomatic pentru furnizarea unui numar de 10.000 de terminale de videoloterie de ultima generatie, inclusiv sistemul de videoloterie aferent care cuprinde un sistem de Jackpot, servicii de mentenanta, piese de schimb, logistica etc. in locatiile apartinand Loteriei Romane de pe teritoriul tarii, in baza unui parteneriat incheiat pentru o perioada de 15 ani", arata atunci Loteria Romana.

Contractul prevedea ca veniturile nete sa fie impartite in cota de 50% - 50%, sistemul de videoloterie urmand sa fie asigurat in baza unei garantii bancare in valoare de 20 milioane de euro.

Citeste si:
Top 3 joburi part-time din care poți obține venituri peste medie
Top 3 joburi part-time din...

Loteria preciza ca i se garanteaza un venit proportional, de minimum 75 milioane de euro, in contract fiind si prevederi referitoare la conditiile de reziliere pentru ambele parti. Pentru gestionarea proiectului, Novomatic a infiintat o filiala in Romania, iar primele terminale de videoloterie, impreuna cu sistemul aferent, erau prevazute sa fie puse in functiune incepand cu 1 decembrie 2013. Livrarea echipamentelor de videoloterie a fost asigurata anterior de firmele Intralot si Intracom din Grecia, in baza unui contract de 100 millioane de dolari care se incheia in 2013. Contractul dintre Loterie si cele doua firme grecesti a facut obiectul unei investigatii a Consiliului Concurentei.

In octombrie 2014, DNA a facut verificari la Loteria Romana in cazul unor proceduri de achizitie publica, ancheta fiind atunci in faza stabilirii prejudiciului adus la bugetul de stat, declarau, pentru MEDIAFAX, oficiali ai DNA, care precizau ca in cauza "se fac acte de urmarire penala".

Citeste si:
Procesul de aplicare pentru un credit ipotecar: 3 pași de urmat și...
Procesul de aplicare pentru...

Potrivit unor surse judiciare, aceasta ancheta vizeaza contractele incheiate intre Loteria Romana si firma greaca Intralot.

Loteria Romana si Intralot au inceput sa colaboreze in 2003, printr-un contract pe zece ani care viza jocuri loteristice si servicii suport si care a expirat in decembrie 2013. Dupa expirarea contractului, acesta a fost prelungit prin acte aditionale. In 2013, Consiliul Concurentei a amendat cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Compania Nationala Loteria Romana, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings, pentru intelegeri anticoncurentiale. Conform contractului care a expirat in 2013, Intralot primea 7,5% din incasarile totale de la loto, pentru asistenta tehnica oferita in exploatarea aparaturii electronice, scrie MEDIAFAX.

In august 2013, Loteria Romana a solicitat oferte tehnice si financiare pentru implementarea unui sistem de jocuri loteristice si servicii suport. Solicitarea se referea atat la ofertarea unui pret global pentru achizitia serviciului la cheie, cat si ofertarea unui procent din profitul brut (GGR) obtinut in urma asocierii Loteriei cu contractorul, ambele pe o perioada de 10 ani.

Citeste si:
O femeie a șters toate mail-urile în care era anunțată că a...
O femeie a șters toate...

Cea mai avantajoasa oferta a fost inaintata de Intralot, asa cum reiese dintr-o analiza proprie a Loteriei, dar si dintr-un raport al casei de avocatura Tuca Zbarcea si Asociatii, angajata in acest sens.

In 25 iunie 2014, ministrul de atunci al Finantelor, Ioana Petrescu, a semnat un ordin prin care a mandatat reprezentantii statului in AGA a Loteriei Romane sa imputerniceasca Consiliul de Administratie si conducerea executiva a companiei sa inceapa negocierile pentru incheierea unui contract de asociere in participatie, pentru operarea unui nou sistem loteristic. Petrescu a emis acest ordin intrucat ultimul act aditional la contractul cu firma Intralot urma sa expire la 30 iunie 2014.

Contractul de asociere in participatie urma sa vizeze jocurile 6/49, 5/40, Joker, Noroc, Noroc Plus, Super Noroc, Pronosport, Pronosport S si servicii suport.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Referitor la acest subiect, Ioana Petrescu declara atunci ca se poarta negocieri, in incercarea de a fi obtinut un contract avantajos pentru Loteria Romana.

Ioana Petrescu preciza ca un raport al Corpului de Control, in cazul Loteriei Romane, a fost finalizat, iar fostii directori sau membri ai AGA care apar in acest document ar urma sa fie trimisi in judecata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.