Rusia a trimis nave de razboi intr-o zona din Arctica, in care construieste o noua infrastructura navala, inclusiv o baza de aparare antiaeriana, pe Insula Srednii.

Un spargator de gheata a deschis un canal pentru o flotila a Flotei ruse de Nord, potrivit agentiei Interfax.

In afara de cea de pe Srednii, alte cinci baze sunt construite, de catre 1.500 de muncitori, si anume pe insulele Pamantul Alexandrei, Rogacevo, Mis Smidta (Capul Cape Schmidt), Vranghel si Kotelni. Rusia considera Arctica o prioritate strategica in cadrul noii sale doctrine navale.

Viceamiralul Flotei Nordului, Viktor Sokolov, a inspectat lucrarile de constructie pe Srednii, unde a ajuns la bordul unui eclicopter, dupa ce flotila a patruns in Marea Kara, scrie MEDIAFAX.

In timpul Razboiului Rece, fosta Uniune Sovietica a efectuat teste nucleare in aceasta regiune. Rusia sustine ca-si consolideaza fortele in Arctica intr-un raspuns la expansiunea NATO catre frontierele sale. Potrivit unor experti, topirea ghetii in Arctica - atribuita in general modificarilor climatice - face marile polare mai accesibile navigatiei.

Acest lucru ar putea usura prospectiile vizand noi zacaminte energetice si de minerale in regiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.