Rusia propune miercuri Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezolutie cu privire la lupta impotriva "terorismului", a anuntat adjunctul ministrului rus de Externe Mihail Bogdanov, citat de agentii ruse.

Moscova urmeaza sa propuna o rezolutie miercuri, in cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU pe tema unor cai de infrangere a jihadistilor din gruparea Statul Islamic (SI) in Siria si Irak, a anuntat el.

Reuniunea urmeaza sa discute despre "solutionarea conflictelor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord si lupta impootriva amenintarii teroriste". Presedintele rus Vladimir Putin i-a indemnat luni, in discursul pe care l-a sustinut la Adunarea Generala a ONU, pe membrii acesteia sa se uneasca in lupta impotriva SI si a propus o rezolutie a Consiliului de Securitate in vederea formarii unei coalitii din care sa faca parte, de asemenea, regimul presedintelui sirian bashar al-Assad si Iranul.

"Reuniunea va avea loc maine (miercuri), iar noi vom prezenta un proiect de rezolutie cu privire la lupta impotriva terorismului. Ne vom prezenta ideile si va avea loc o discutie", a declarat marti Bogdanov, citat de RIA Novosti.

Era neclar, imediat, daca acest proiect de rezolutie este cel la care se referea Putin.

O purtatoare de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a confirmat ca proiectul urmeaza sa fie prezentat miercuri, dar fara sa ofere detalii suplimentare, scrie MEDIAFAX.

Putin a indemnat, in discursul sau la ONU, la crearea unei coalitii mai largi, sustinute de catre ONU, si ca occidentalii si partenerii sai din regiune sa-si uneasca fortele cu ale presedintelui sirian Bashar al-Assad pentru a lupta impotriva SI. El a spus ca Rusia nu exclude posibilitatea unor atacuri aeriene care sa sustina fortele lui al-Assad in lupta lor impotriva rebelilor jihadisti, dar a anuntat ca Moscova va trece la actiune doar "respectand deplin normele legale internationale".

Emisarul Kremlinului la ONU Vitali Ciurkin anunta luni ca Rusia urmeaza sa propuna Consiliului de Securitate o rezolutie in vederea crearii unei coalitii anti-SI care s-al includa pe al-Assad si pe aliatul sau Iranul.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Moscova a denuntat marti Summitul dedicat luptei impotriva terorismului organizat de catre presedintele american Barack Obama la ONU, pe care l-a catalogat "lipsit de respect".

"Aceasta initiativa submineaza grav eforturile ONU in aceasta directie", a declarat Ciurkin, citat de agentiile de presa rusesti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.