Presedintele german Joachim Gauck le-a urat refugiatilor bun venit in tara sa, dar a ridicat unele semne de intrebare asupra capacitatii Germaniei de a-si mentine usile deschise pe termen lung, intr-un discurs despre dificultatile primirii a sute de mii de migranti, relateaza DPA in pagina online.

"Capacitatea noastra de absorbtie este limitata, chiar daca nu s-a decis inca pana unde merg aceste limite", a subliniat fostul pastror est-german duminica, la Mainz, in cadrul unui serviciu ecumenic intercultural.

Gauck, al carui rol ca presedinte este mai degraba simbolic in politica germana, a insistat asupra "dilemei fundamentale" dintre o vointa puternica de a-i ajuta pe altii si o capacitate limitata de a face acest lucru. El a apreciat ca sunt necesare atat o analiza atenta a ceea ce se poate face in legatura cu aceasta problema, cat si o larga dezbatere sociala despre modul in care poate fi asigurata o politica a refugiatilor in viitor.

Intre provocarile majore, presedintele german a citat gasirea de locuinte si furnizarea de suficiente locuri in scoli si gradinite, indeosebi in contextul in care numeroase comunitati se confrunta cu reglementari bugetare stricte. In pofida acestui lucru, Germania a dovedit de multe ori, in istoria sa, ca penuriile pot fi depasite, iar provocarile stapanite, a subliniat seful statului.

Insa printre refugiati se pot afla si fundamentalisti, care este posibil sa vrea sa continue conflictele din tarile lor pe teritoriul Germaniei, a avertizat Gauck. "Acestora le transmit ca noi nu vrem niciun fanatism religios in aceasta tara. Iar celor care lupta in razboaie sfinte (le transmit ca) statul de drept nu tolereaza violenta", a subliniat Joachim Gauck, referindu-se la jihadisti.

Acest lucru este valabil si pentru cei pe care seful statului german i-a catalogat "incendiatori si agitatori de extrema dreapta", care se opun ca Germania sa-i accepte pe cei care cauta protectie. Gauck i-a prezentat ca opusi multor alti germani care voluntariaza pentru a-i ajuta pe refugiatii care sosesc in tara, scrie MEDIAFAX.

Evocand apropierea iernii, presedintele a subliniat ca angajamentul voluntarilor urmeaza sa devina si mai necesar, "dupa ce euforia initiala se va fi evaporat".

Citeste si:
Peste 5,2 milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul...
Peste 5,2 milioane de...

Adresandu-li-se in mod direct refugiatilor, seful statului german le-a urat bun venit si i-a indemnat sa participe in mod activ in cadrul societatii germane si sa munceasca. "Dupa odiseea prin care ati trecut, vreau sa va spun: sunteti in siguranta aici", le-a spus Gauck.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.