Presedintele american s-a angajat duminica intr-un nou plan de lupta impotriva saraciei si foametei in lume, spunand la un summit ca noile obiective de dezvoltare "nu reprezinta acte de caritate, ci una dintre cele mai inteligente investitii pe care le putem face in propriul viitor", potrivit AP.

Barack Obama a mentionat sustinerea obiectivelor de dezvoltare durabila pentru urmatorii 15 ani, a caror implementare va necesita eforturi din partea statelor, companiilor si scietatii civile in valoare de trilioane de dolari. El le-a spus delegatilor prezenti la un summit ONU ca 800 de milioane de barbati, femei si copii isi duc traiul cu mai putin de 1,25 de dolari pe zi si ca miliarde de oameni risca sa moara din cauza bolilor care pot fi prevenite. Acesta a numit "atrocitate morala" faptul ca multi copii sunt la o muscatura de tantar distanta de moarte.

Obama a mai subliniat ca "interventiile militare ar fi putut fi evitate de-a lungul anilor" daca tarile ar fi investit mai mult timp, bani si efort in a-si ingriji oamenii. "Dezvoltarea este amenintata de razboi, a spus Obama, iar razboiul izbucneste frecvent din cauza proastei guvernari. Referindu-se la cea mai mare criza a refugiatilor la nivel global de la al Doilea Razboi Mondial, in contextul in care milioane de oameni fug de conflictul din Siria si din alte regiuni, el a spus ca tarile "care pot, trebuie sa depuna mai mult efort pentru a-i adaposti pe refugiati", insa a adaugat ca aceste eforturi trebuie sa fie insotite de diplomatie.

Liderii planetei au aprobat vineri, in prima zi a Adunarii Generale a ONU, dupa ani de dezbatere, o vasta foaie de parcurs in lupta impotriva saraciei, inegalitatilor si modificarilor climatice. Cele 17 "obiective de dezvoltare durabila" (ODD) urmeaza sa fie implementate in urmatorii 15 ani. Ele inlocuiesc cele opt "obiective de dezvoltare ale Mileniului", adoptate in 2000.

Sustinatorii ODD apreciaza ca aceste noi obiective merg mai departe decat predecesoarele lor, abordand radacinile unor probleme ca saracia. Ele au o vocatie universala si nu privesc doar tarile in curs de dezvoltare, scrie MEDIAFAX.

Punerea in aplicare a acestor obiective - care vizeaza eradicarea foametei si saraciei extreme, reducerea inegalitatilor in randul statelor si intre state, atingerea egalitatii intre barbati si femei, imbunatatirea gestionarii apei si energiei si o actiune rapida impotriva modificarilor climatice - urmeaza sa fie supervizata si evaluata de un ansamblu de indicatori, care urmeaza sa fie adoptati pana in martie 2016.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.