Vladimir Putin a catalogat duminica ilegala si ineficienta sustinerea pe care Statele Unite o ofera fortelor rebele din Siria, apreciind ca rebelii antrenati de americani dezerteaza pentru a se alatura Statului Islamic (SI) cu tot cu armele furnizate de Washington, relateaza Reuters online.

Putin a declarat - intr-un interviu inregistrat, pentru posturi americane, inainte de intalnirea cu presedintele american Barack Obama - ca presedintele sirian Bashar al-Assad merita sustinerea internationala intrucat lupta impotriva unor organizatii teroriste.

Obama si Putin urmeaza sa discute luni, dupa ce liderul rus va sustine un discurs la ONU, in pofida faptului ca oficiali de la Casa Alba si de la Kremlin s-au contrazis in legatura cu lucrurile despre care vor vorbi si chiar in legatura cu cine a initiat intalnirea.

"In opinia mea, acordarea unui sprijin militar unor structuri ilegale contravine principiilor dreptului international modern si Cartei ONU"
, afirma el, potrivit unui fragment dintr-un interviu acordat posturilor americane CBS si PBS pe care Kremlinul l-a facut public.

Rusia si-a intensificat implicarea militara in Siria in ultimele saptamani, iar oficiali americani acuza Moscova ca trimite avioane de lupta, tancuri si alte echipamente in ajutorul armatei siriene.

Brusca acumulare militara rusa, luna aceasta, in sprijinul lui al-Assad, dar si o criza a refugiatilor care s-a revarsat din regiune in Europa relanseaza incercari de solutionare a conflictului din Siria. O noua tactica americana in Siria ar putea aduce alaturi Rusia, Arabia Saudita si tari ca Turcia sau Qatarul, care sustin grupari ale opozitiei siriene, scrie MEDIAFAX.

Relatiile americano-ruse au atins cel mai scazut nivel din perioada de dupa Razboiul Rece, din cauza crizei din Ucraina, in pofida faptului ca ambele parti impartasesc ingrijorari fata de amenintarea pe care o reprezinta Statul Islamic - dar nu sunt de acord asupra abordarii.

Putin afirma ca Damascul ar trebui sa fie inclus in eforturile internationale de lupta impotriva SI - o solicitare pe care Washingtonul o respinge -, si critica planurile americane de a antrena pana la 5.000 de rebeli sirieni pe an pentru a lupta impotriva Statului Islamic.

Citeste si:
Cutremure în Turcia și Siria. Bilanțul catastrofei a depășit 34.000...
Cutremure în Turcia și Siria....

"Se pare ca doar 60 dintre acesti luptatori au fost antrenati corespunzator, avand in vedere ca doar patru sau cinci poarta, in realitate, arma", a declarat el. "Restul au dezertat cu armamentul american, sa se alature ISIS", a adaugat Putin, referindu-se la Statul Islamic.

Unii critici l-au indemnat pe Obama sa actioneze mai hotarat in Orientul Mijlociu si in Siria - unde, potrivit ONU, peste 250.000 de persoane au murit in cei peste patru ani de razboi civil - apreciind ca lipsa unei politici americane clare a oferit Statului Islamic oportunitati sa se extinda.

Putin afirma ca sustinerea Guvernului al-Assad de catre Moscova are la baza Carta ONU.

"Noi oferim asistenta numai entitatilor Guvernului legitim"
, a declarat el. "Incepand de azi (aceasta asistenta) a luat forma livrarilor de armament catre Guvenul sirian, formarii de personal si ajutorarii poporului sirian", anunta Putin.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.