Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, si Bill Gates, cofondatorul companiei Microsoft, au declarat, sambata, la Adunarea Generala a Natiunilor Unite (ONU), ca isi vor uni eforturile pentru ca toti oamenii din lume sa aiba acces la internet pana in anul 2020.

Mark Zuckerberg, care este in prezent unul dintre cei mai tineri si de succes oameni de afaceri din lume, avand o avere estimata de Forbes la 40,7 miliarde de dolari, si Bill Gates, cel mai bogat om din lume, cu o avere estimata la 76 miliarde de dolari, isi vor pune la bataie puterea de care dispun si resurele pentru a se asigura ca acest obiectiv comun, al asigurarii unui acces universal la internet, va fi indeplinit pana in anul 2020. Angajamentul acestora face parte din efortul depus de Natiunile Unite pentru eradicarea saraciei extreme pana in anul 2030, acest obiectiv fiind prezentat vineri, la Summitul ONU de la New York.

Internetul a devenit un loc comun in tarile dezvoltate incepand din anii 1990. Insa oficialii ONU estimeaza ca jumatate din populatia lumii nu are un acces garantat la internet, in aceasta categorie intrand in special femeile si tinerele, a caror educatie este vitala pentru dezvoltarea societatii, scrie MEDIAFAX.

"Cand oamenii au acces la instrumentele si la cunostintele furnizate de internet, au acces la oportunitatile care ne fac viata mai buna", se spune intr-o declaratie comuna semnata de Mark Zuckerberg si de Bill Gates si de sotia acestuia, Melinda Gates, care sunt renumiti pentru donatiile consistente facute in ultimii ani in scopuri filantropice.

"Internetul apartine tutuor. Ar trebui sa fie accesibil tuturor oamenilor", au mai spus acestia in declaratia care este semnata si de alte personalitati, intre care Jimmy Wales, confondatorul enciclopediei gratuite online Wikipedia, cantaretul Bono, solistul trupei U2, miliardarul britanic Richard Branson, Arianna Huffington, fondatoarea site-ului american The Huffington Post, cantareata Shakira si actrita Charlize Theron. Totodata, Mark Zuckerberg a scris pe contul sau de pe reteaua de socializare Facebook ca in prezent "mai mult de 4 miliarde de persoane nu au o voce online". Acesta a citat si o cercetare, potrivit careia din fiecare zece persoane conectate la internet, una reuseste sa scape de saracie. "Conectarea oamenilor este una dintre provocarile fundamentale ale generatiei nostre", a adaugat Zuckerberg.

Citeste si:
Europa ar putea rămâne fără Facebook și Instagram. S-a emis un...
Europa ar putea rămâne fără...

Semnatarii declaratiei comune privind asigurarea unui acces universal la internet nu au precizat ce sume vor dona, insa reprezentantii ONU au spus ca este necesara o suma cuprinsa intre 3.500 si 5.000 de miliarde de dolari, pe an, pentru a finanta cele 17 proiecte universale de dezvoltare durabila pe care si le-au stabilit pana in 2030, precizeaza 20minutes.fr.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.