Sute de mii de credinciosi musulmani continua vineri pelerinajul la Mecca, la o zi dupa busculada soldata cu cel putin 717 morti, in urma careia regele saudit a ordonat revizuirea masurilor de securitate, relateaza agentia DPA in pagina electronica.

O busculada s-a produs joi la Mina, in apropierea orasului sfant musulman Mecca, in urma careia cel putin 717 persoane au murit si alte 863 au fost ranite.

Acesta a fost cel mai grav incident produs in timpul pelerinajului la Mecca in ultimii 25 de ani, dupa cel din iulie 1990, cand 1.426 de pelerini au murit intr-o busculada.

Regele saudit Salman bin Abdulaziz a ordonat revizuirea masurilor de securitate in urma busculadei.

Desi autoritatile saudite nu au identificat inca nationalitatile victimelor, India a anuntat ca 14 cetateni de-ai sai au murit. De asemenea, Egiptul a anuntat moartea a opt cetateni, China a pierdut un cetatean, iar Guvernul din Filipine verifica informatiile privind decesul unui pelerin filipinez. Tragedia de joi a declansat de asemenea un schimb de acuzatii intre Arabia Saudita si Iran, care a anuntat ca 131 de pelerini iranieni au murit. Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat ca gestionarea defectuoasa a situatiei de catre autoritatile saudite a cauzat catastrofa si a cerut regatului sa-si recunoasca responsabilitatea.

In schimb, ziarul online saudit Sabq a acuzat pelerinii iranieni pentru incident. Ziarul, citand martori anonimi, a scris ca valuri de pelerini iranieni au ignorat regulile legate de ritualul aruncarii cu pietre, deplasandu-se intr-o directie opusa.

Ministrul saudit al Sanatatii, Khaled al-Falah, a sugerat joi ca busculada a fost cauzata de pelerini care nu au respectat instructiunile, dar nu i-a mentionat pe iranieni. Vineri, pelerinii au reluat ritualul aruncarii cu pietre catre coloane dintr-o structura pe mai multe niveluri, cunoscuta drept Jamarat, la Mina, in conditiile stricte de securitate. Acestia strigau "Allah Akbar (Allah este mare)" si aruncau fiecare cate 21 de pietre. Echipele de securitate se asigurau ca niciun pelerin nu se deplaseaza in directia opusa, pentru a preveni o noua busculada.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

Potrivit postului saudit de televiziune Al Arabiya, traficul pelerinilor in zona se desfasura normal, "fara blocaje".

Ritualul de trei zile al aruncarii cu pietre, parte a pelerinajului anual la Mecca, simbolizeaza rezistenta in fata tentatiilor diavolului. Pelerinajul se incheie sambata, cand credinciosii merg la Mecca pentru a inconjura de sapte ori Kaaba. Aproximativ 1,9 milioane de musulmani participa anul acesta la pelerinajul din orasul sfant musulman Mecca, potrivit oficialilor sauditi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.