China urmeaza sa anunte vineri crearea in 2017 a unei piete de comercializare a cotelor de emisii de carbon, intr-o declaratie comuna cu Statele Unite menita sa promoveze incheierea unui pact mondial la Conferinta pe tema modificarilor climatice (COP21) de la Paris, relateaza Reuters online.

Aceasta "declaratie prezidentiala comuna" va fi sustinuta cu ocazia primirii lui Xi Jinping la Casa Alba, in cadrul vizitei de stat pe care presedintele chinez o efectueaza in Statele Unite de la inceputul acestei saptamani.

Initiativa reprezinta unul dintre putinele progrese asteptate de la aceasta vizita, umbrita de divergente care opun primele doua puteri economice mondiale in privinta spionajului cibernetic, politicii economice a Beijingului si tensiunilor teritoriale de la Marea Chinei de Sud.

Statele Unite si China au facut un pas important anul trecut prin stabilirea unor obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) incepand din 2020.

In declaratia lor, cei doi presedinti urmeaza sa insiste asupra masurilor - noi sau deja existente - menite sa arate ca primii doi cei mai mari poluatori cu GES ai planetei isi iau rolul in serios si "vor conduce lumea catre un acord mondial durabil cu privire la modificarile climatice", a declarat un oficial american pentru Reuters.

Astfel China va anunta in mod oficial anul 2017 ca an al lansarii unei piete de schimb pentru credite de emisii de carbon, care sa o ajute in atingerea obiectivului de a-si reduce emisiile de GES dupa un varf pe care urmeaza sa-l atinga in 2030. Aceasta piata, care se va sprijini pe experienta celor sapte piete-pilot deja lansate la nivel regional, urmeaza sa acopere sectoare-cheie precum productia de electricitate, siderurgia, chimia si productia de ciment, scrie MEDIAFAX.

Urmatoarea Conferinta ONU pe tema modificarilor climatice (COP21) se desfasoara de la 30 noiembrie si pana pe 11 decembrie la Paris. ONU spera ca ea sa se incheie cu un acord universal asupra unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de sera care sa permita oprirea ratei incalzirii globale la un nivel de doua grade Celsius pana la sfarsitul secolului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.