Autoritatile ruse au exhumat ramasitele pamantesti ale ultimului tar al Rusiei, Nicolae al II-lea, si ale sotiei acestuia, Alexandra, in cadrul unei anchete care reexamineaza circumstantele in care a fost asasinata familia imperiala rusa, in anul 1918, informeaza bbc.com.

Probe biologice au fost prelevate din ramasitele pamantesti ale tarului Nicolae al II-lea si din cele ale sotiei sale, Alexandra, dar si de pe uniforma patata cu sange a lui Alexandru al II-lea, bunicul lui Nicolae al II-lea, asasinat in 1881. Membrii familiei Romanov, care au fost asasinati in timpul Revolutiei bolsevice, sunt inmormantati in Catedrala din Sankt Petersburg.

Biserica Ortodoxa Rusa a dorit sa confirme relatiile de rudenie dintre victime, inainte ca alte rude ale acestora sa poata fi inhumate alaturi de ele.

O ancheta indelungata, ce a investigat celebra crima din 1918, a fost inchisa in 1998, dupa ce testele ADN au autentificat ramasitele omenesti ale membrilor familiei Romanov, descoperite intr-o groapa comuna din regiunea Ural, in 1991. Insa acele teste ADN nu i-au convins pe unii dintre membrii Bisericii Ortodoxe Ruse, deoarece ramasitele pamantesti ale tareviciului Alexei si marii ducese Maria au fost descoperite abia in 2007, intr-o alta groapa comuna din regiunea Ural, scrie MEDIAFAX.

Comitetul de investigatii, un organism de stat, considera ca aceste noi verificari sunt intr-adevar necesare pentru autentificarea ramasitelor pamantesti ale celor doi membri ai familiei Romanov.

Autoritatile ruse vor sa ii inhumeze pe Alexei si Maria alaturi de restul familiei Romanov in Catedrala Sf. Petru si Pavel din Sankt Petersburg. Insa, pentru ca acest lucru sa se intample, Biserica Ortodoxa vrea sa fie absolut sigura in legatura cu acele ramasite pamantesti descoperite in 2007.

Tarul Nicolae al II-lea, sotia sa Alexandra, cele patru fiice ale lor - marile ducese Anastasia, Maria, Olga si Tatiana -, fiul lor, tareviciul Alexei, si patru servitori ai familiei imperiale au fost asasinati in pivnita unei case din Ekaterinburg, in 1918. Intr-o noapte, ei au fost pusi sa se alinieze, ca pentru o fotografie de familie, iar un pluton de executie bolsevic i-a ucis pe toti cu rafale de gloante, potrivit declaratiilor unor martori. Aceia care nu au murit imediat, au fost ucisi cu baionetele. Cuplul imperial si trei dintre fiicele lor au fost reinhumate in mod oficial pe 17 iulie 1998 - in ziua in care s-au implinit 80 de ani de la asasinarea lor. Ei fost canonizati de Biserica Ortodoxa Rusa in anul 2000.

Citeste si:
Eurodeputații votează azi rezoluția cu privire la aderarea României...
Eurodeputații votează azi...

Tareviciul Alexei si marea ducesa Maria vor fi cel mai probabil si ei canonizati inainte de implinirea unui secol de la comiterea crimei, in 2018. Ramasitele lor pamantesti sunt pastrate in prezent la Arhivele de Stat ale Rusiei.

Noua ancheta va necesita recoltarea unor probe biologice si de la sora imparatesei consoarte Alexandra, marea ducesa Elizabeth Fiodorovna, ingropata la Ierusalim. Anchetatorii rusi au obtinut abia de curand dreptul de a preleva aceste mostre.

Membrii familiei Romanov au fost inlaturati de la putere si obligati sa plece in exil in 1917, cu putin timp inainte ca bolsevicii comunisti sa inlature guvernul provizoriu. Documente din asa-zisa "Ancheta a Garzii Albe", o investigatie despre asasinarea familiei imperiale ruse in 1918, vor fi la randul lor studiate. Aceste documente au fost facute publice in ultimii patru ani.

Citeste si:
Ramasitele pamantesti ale tarului Nicolae al II-lea, autentificate...
Ramasitele pamantesti ale...

Tarul Alexandru al II-lea a fost ucis cu o bomba aruncata de un militant din miscarea anarhista "Vointa poporului", in 1881, si a fost inmormantat in uniforma sa militara, in Catedrala Sf. Petru si Pavel din Sankt Petersburg.

Un avocat al marii ducese Maria Vladimirovna, mostenitoare a familiei Romanov si actualul pretendent la tron, a spus ca sprijina noua ancheta.

Citat de agentia de presa rusa Tass, German Lukyanov, avocatul Mariei Vladimirovna, a spus ca "nu toate aspectele despre asasinarea familiei imperiale au fost explicate in acest caz si nu toate intrebarile puse de Biserica Ortodoxa Rusa au primit raspunsuri clare si complete".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.