Un avocat care reprezinta un grup de soldati rusi care au refuzat sa fie trimisi in secret in Siria afirma ca autoritatile i-au avertizat pe clientii sai ca risca sa fie acuzati de inalta tradare, relateaza Radio Free Europe/Radio Liberty in pagina online.

Avocatul Ivan Pavlov a declarat ca ofiteri ai Serviciului federal rus de Securitate (FSB) ii interogheaza pe clientii sai, un grup de soldati voluntari din Novorossiisk, si ii ameninta ca risca sa fie pusi sub acuzare, inclusiv pentru inalta tradare.

FSB s-a implicat in acest caz la cererea procurorilor militari, care au respins o plangere depusa de soldati, in care acestia argumentau ca o astfel de detasare ar fi o incalcare a drepturilor lor, a precizat Pavlov.

Avocatul a mai spus ca soldatii au fost informati in ultima clipa ca urma sa fie mobilizati in Siria si ca nu exista documente oficiale sau ordine care sa arate ca aceasta era destinatia lor.

Soldatii "trebuie sa respecte ordinele, desigur, dar orice ordin trebuie sa fie clar si legal (...). Daca sunt trimisi undeva fara sa stie destinatia finala si in ultima clipa realizeaza ca sunt trimisi intr-o zona de razboi in afara Rusiei, acest lucru cu siguranta incalca contractul si legislatia", a adaugat Pavlov.

El a explicat ca documentele oficiale care dovedesc ca soldatii au fost trimisi in strainatate sunt singura modalitate de a asigura plata unor eventuale compensatii sau alte beneficii dupa incheierea serviciului. "Daca nu se mai intorc (...), rudele lor nu pot primi compensatii sau dovada ca acestia au murit in timpul serviciului militar", a adaugat avocatul.

Presedintele Vladimir Putin a semnat in luna mai un decret care secretizeaza moartea militarilor rusi in "operatiuni speciale" pe timp de pace. Decretul a fost adoptat dupa informatii privind inmormantarea in secret a unor militari rusi, ucisi in confruntarile din Ucraina, in conditiile in care Moscova sustine ca nu este implicata in conflictul separatist din tara vecina, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.