François Hollande si Angela Merkel se vor adresa impreuna deputatilor europeni pe data de 7 octombrie, la Strasbourg, a anuntat luni, intr-un comunicat, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz

"Este o vizita istorica intr-o perioada dificila la nivel istoric", a indicat Martin Schulz. Aceasta interventie comuna apare intr-un context de disensiuni la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste solutiile care trebuie adoptate in fata crizei migratorii. "Uniunea Europeana face fata la provocari importante si are nevoie de angajamente puternice din partea liderilor sai. Este un semnal important ca un asemenea angajament sa fie luat in fata reprezentantilor europenni alesi pe cale democratica", a subliniat presedintele Parlamentului European, scrie MEDIAFAX.

Pe data de 24 august, in cadrul unei conferinte de presa la Berlin, presedintele francez si cancelarul german au pledat pentu un raspuns "unitar" din partea Europei la criza imigrantilor. "Trebuie sa cream un raspuns unitar in materie de azil. Avem de-a face cu o situatie care probabil va dura", a declarat atunci Francois Hollande, dupa intrevederea pe care a avut-o cu Angela Merkel. "Franta si Germania sunt solidare; este necesara o repartizare echitabila a refugiatilor in intreaga Europa. Trebuie sa avem un sistem unitar privind dreptul la azil", a subliniat acesta.

La inceputul lunii septembrie, cei doi au trimis o srisoare autoritatilor europene in care insistau asupra necesitatii unei "distribuiri echitabile" si invocand "responsabilitatea fiecarui stat membru si solidaritatea tuturor" in primirea imigrantilor.

Presedintele Frantei a afirmat duminica, in cadrul unei conferinte de presa in Maroc, ca nicio tara europeana nu se poate "exonera" de la primirea "refugiatilor care beneficiaza de dreptul la azil". Initial ostil in fata cotelor de distribuire a imigrantilor, seful statului francez s-a alaturat pozitiei cancelarului german in aceasta chestiune.

Uniunea Europeana va organiza miercuri, la Bruxelles, un summit de urgenta al Consiliului European, pe tema masurilor privind criza imigrantilor, ce are rolul abordarii diferentelor puternice referitoare la schema de distribuire a 120.000 de refugiati. Numeroase state UE, in principal central si est-europene, se opun cotelor obligatorii privind distribuirea imigrantilor.

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

Ziua de 7 octombrie reprezinta primul moment cand Hollande si Merkel intervin impreuna in Parlament. Ultima data cand un lider francez si unul german au facut acest lucru a fost acum 26 de ani. Pe data de 22 noiembrie 1989, François Mitterand si Helmut Kohl s-au exprimat pentru a evoca consecintele caderii Zidului Berlinului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.