Germania condamna organizarea alegerilor locale in regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei si solicita conducerii de la Moscova sa se "distanteze", avertizand ca aceste alegeri reprezinta o incalcare a prevederilor acordului de la Minsk.

"Consideram anuntul organizarii alegerilor, asa-zise alegeri locale, de separatistii prorusi (...) unul foarte ingrijorator. Aceste alegeri vor fi o atingere grava adusa acordului de la Minsk", a declarat, luni, purtatorul de cuvant al Cancelariei Germaniei, Steffen Seibert, in cadrul unei conferinte de presa, scrie MEDIAFAX.

"Este regretabil ca Rusia nu s-a distantat de aceste planuri pana in prezent", a adaugat el.

Separatistii din Republica Populara autoproclamata Donetk si cei din Republica Luhansk au prevazut sustinerea de scrutinuri locale pe 18 octombrie si pe 1 noiembrie. Potrivit prevederilor acordului de incetare a conflictului armat de la Minsk, definitivat in februarie prin implicarea puternica a Germaniei, alegerile locale trebuie sa aiba loc in zonele de conflict inainte de finalul anului 2015 in conformitate cu legea ucraineana si cu normele internationale. Acordul nu permite organizarea de alegeri decise in maniera unilaterala de autoritatile separatiste proruse.

Alegeri locale in restul Ucrainei vor avea loc pe data de 25 octombrie. Tot luni, ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, a solicitat conducerilor de la Kiev si Moscova sa faca tot ce este necesar pentru a se asigura ca se respecta acordul de incetare a conflictului armat.

"Incetarea conflictului armat nu este inca asigurata in totalitate. Inca poate fi provocata o escalada militara", a precizat Steinmeier.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.