Ministrul de Externe olandez, Bert Koenders, a declarat, sambata, ca, in privinta crizei imigrantilor, probabil pentru Romania este un avantaj faptul ca nu este inca membra Schengen, aratand ca, pe termen lung, Consiliul European trebuie sa decida in acest sens, dar nu poate mentiona o data.

"Cred ca este greu sa judecam pentru ca, in primul rand, este important pentru toate tarile care sunt membre ale zonei Schengen, ele trebuie sa colaboreze, noi vrem sa asiguram mobilitatea cetatenilor, libera miscare a cetatenilor. Daca e vreo diferenta pentru Romania, am impresia ca majoritatea rutelor imigrantilor nu ajung in Romania, probabil ca este un avantaj ca nu sunteti inca membri ai spatiului Schengen. Dar asta nu intra in discutia generala de aderare a Romaniei la spatiul Schengen, este ceva ce trebuie discutat in viitor. Stiu ca vreti sa deveniti membru al zonei Schengen, insa nu stiu exact ce sa spun in ceea ce priveste criza refugiatilor", a spus oficialul olandez, dupa intalnirea avuta sambata, la Bucuresti, cu omologul roman Bogdan Aurescu, el raspunzand unei intrebari.

Solicitat sa precizeze daca Olanda va sprijini, in presedintia rotativa, aderarea Romaniei la Schengen, oficialul olandez a spus ca proiectul zonei Schengen exista si Consiliul European va decide aderarea Romaniei in baza aspectelor juridice si a stadiului de pregatire.

"Am discutat despre asta si cred ca este un acord foarte important pe care il avem in Europa in baza nevoii de a putea asigura mobilitatea cetatenilor din diferitele tari din Europa. In al doilea rand, proiectul zonei Schengen inca exista, nu a murit. Ceea ce facem acum in Europa se bazeaza pe cooperare in Europa pentru a ne asigura ca punem in aplicare acordul Schengen. Nu inseamna ca nu exista tensiuni, cum vedem acum in criza refugiatilor, spuneam ca, din punct de vedere temporar este un avantaj pentru Romania ca nu face parte din zona Schengen, dar nu este ceva pe termen lung. Trebuie sa fie decis de Consiliul European in baza aspectelor juridice si asupra stadiului de pregatire a Romaniei si trebuie sa aplicam mecanismele de verificare pe care le avem. Credem ca exista perspective pozitive, nu stiu insa in ce moment se va decide de catre toate tarile impreuna. Acordul este foarte valoros pentru Romania, acum este foarte mare presiune in Europa si este nevoie de acest acord in special pentru numarul de refugiati pe care sa-l primeasca fiecare tara si saptamana aceasta Europa trece printr-un test greu", a spus ministrul de Externe olandez.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Mai multe tari, printre care Olanda, Franta, Finlanda, s-au opus in ultimii ani intrarii Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.