Parlamentul European a aprobat joi propunerea Comisiei Europene privind repartizarea a 120.000 de imigranti din Italia, Grecia si Ungaria intre statele membre UE, informeaza un comunicat al PE.

PE a aprobat propunerea CE fara amendamente, cu 370 de voturi pentru, 134 impotriva si 52 de abtineri. Ulterior, PE a adoptat o rezolutie prin care informa Consiliul ca aceasta aprobare nu afecteaza pozitia pe care o va avea asupra propunerii de stabilire a unui mecanism permanent de relocare, in cazul careia Parlamentul va decide alaturi de statele membre.

Esecul ministrilor europeni de Interne de a ajunge luni la un acord privind repartizarea a 120.000 de solicitanti de azil a fost criticat dur de majoritatea europarlamentarilor, in cursul dezbaterii care a avut loc miercuri. Cei mai multi au cerut statelor membre sa ramana unite, sa ia masuri urgente pentru combaterea acestei crize si sa construiasca un sistem european de azil si imigratie care sa functioneze pe termen lung.

Sprijinul PE pentru propunerea facuta de CE la 9 septembrie, privind repartizarea a 120.000 de solicitanti de azil, trimite un semnal clar ministrilor europeni de Interne, care se vor intalni din nou la 22 septembrie, ca este vremea sa ajunga la un acord pe tema acestei scheme.

Prima propunere a CE, privind repartizarea a 40.000 de imigranti din Italia si Grecia pentru doi ani, a fost aprobata de PE saptamana trecuta si de ministrii Justitiei si Afacerilor Interne din UE la 14 septembrie, scrie MEDIAFAX.

Comisia Europeana a prezentat la 9 septembrie o propunere de repartizare intre statele membre ale Uniunii Europene a 120.000 de imigranti sositi in Italia (15.600), Grecia (50.400) si Ungaria (54.000), care au nevoie de protectie internationala.

Conform acestei propuneri, Romania ar urma sa primeasca 4.646 de imigranti, dintre care 604 din Italia, 1.951 din Grecia si 2.091 din Ungaria.

Aceasta se adauga propunerii formulate de CE in luna mai, care prevedea repartizarea a 40.000 de imigranti din Grecia si Italia. CE a propus in mai ca Romania sa primeasca 1.705 imigranti, dintre care 682 din Grecia si 1.023 din Italia.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

Schema de repartizare are la baza o cota obligatorie care s-a stabilit tinand cont de criterii precum populatia tarii, Produsul Intern Brut, numarul de cereri de azil din trecut si rata somajului.

Daca, din motive obiective si justificate - de exemplu in cazul unui dezastru natural -, un stat membru nu poate participa temporar la mecanismul obligatoriu de solidaritate sau cel de repartizare, statul respectiv va trebui sa aduca o contributie financiara la bugetul UE in valoare de pana la 0,002% din PIB-ul sau.

CE va analiza motivele prezentate de statul respectiv si va decide daca acestea justifica sau nu neparticiparea tarii la mecanism pentru maximum 12 luni. Contributiile financiare vor fi folosite pentru a finanta eforturile depuse de celelalte state UE pentru a face fata situatiei.

Bugetul UE va prevedea fonduri in valoare de 780 de milioane de euro pentru aplicarea acestei scheme. Statele membre vor primi cate 6.000 de euro pentru fiecare imigrant gazduit. Italia, Grecia si Ungaria vor primi cate 500 de euro pentru fiecare persoana transferata, pentru a acoperi costurile cu transportul.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.