Un cutremur puternic cu magnitudinea de 8,3 s-a produs miercuri seara in largul statului Chile, generand o alerta de tsunami si evacuari in zonele de coasta, unde s-au inregistrat deja primele valuri seismice, relateaza CNN.

O femeie a murit in orasul Illapel, iar cel putin sapte persoane au fost ranite in urma cutremurului, a declarat purtatorul de cuvant al politiei din Chile, Oscar Llanten. Mai multe case au fost avariate in Illapel, potrivit ministrului de Interne, Jorge Burgos.

Potrivit evaluarii preliminare a Institutului american de geofizica (USGS), epicentrul seismului a fost localizat la aproximativ 54 de kilometri vest de Illapel. Cutremurul s-a produs la 19.54 (joi, 1.54, ora Romaniei), la o adancime de 33 de kilometri, a precizat USGS.

Agentia nationala pentru situatii de urgenta din Chile a emis o alerta de tsunami, ordonand evacuarea oamenilor de zonele de coasta din Arica pana la Puerto Aysen.
Valuri seismice mari au fost deja observate de-a lungul coastelor chiliene, in apropierea epicentrului seismului. La Coquimbo a fost masurat un val de 4,5 metri, a informat Centrul national american de avertizare pentru tsunami.

Primarul din Coquimbo, Cristian Galleguillos, a declarat ca deja se inregistreaza inundatii, iar 95 la suta din oras a ramas fara electricitate. Locuitorii au fost evacuati inainte ca valurile sa atinga litoralul, a adaugat el.

Cel putin 12 replici cu magnitudinea de 4,9 sau mai mare au fost resimtite in zona cutremurului in mai putin de doua ore, potrivit USGS.

Mai multe replici au fost resimtite de asemenea in capitala, Santiago, situata la aproximativ 230 de kilometri de epicentru. "Valuri tsunami periculoase, larg raspandite, sunt posibile" de-a lungul coastelor statelor Chile si Peru, a informat Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific, in timp ce o avertizare de tsunami a fost emisa pentru statul american Hawaii.

Avertizarea de tsunami este emisa "pentru a alerta oficialii responsabili de situatiile de urgenta si opinia publica despre un eveniment care ar putea avea ulterior impact asupra zonei", a precizat centrul. O alerta este emisa atunci cand un "potential tsunami, cu inundatii semnificative, larg raspandite, este iminent sau preconizat".

Citeste si:
Cinci cutremure în România, în doar două ore. Ce magnitudini au...
Cinci cutremure în România,...

Chiar si Noua Zeelanda, situata la aproximativ 9.600 de kilometri distanta, este in alerta din cauza unor posibile valuri tsunami. Chile, care se afla in una din zonele cu cele mai intense miscari seismice din lume, Cercul de Foc al Pacificului, se confrunta frecvent cu seisme si eruptii vulcanice.

Incepand din 1973, Chile a inregistrat peste 12 cutremure cu magnitudinea peste 7. In februarie 2010, un cutremur cu magnitudinea 8,8 s-a produs in largul statului Chile, provocand moartea a peste 500 de persoane. De asemenea, potrivit AP, cel mai puternic cutremur masurat vreodata s-a inregistrat tot in Chile, in 1960, si a avut magnitudinea 9,5, provocand moartea a peste 5.000 de persoane, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.