Un supravietuitor irakian de pe o barca cu imigranti care a naufragiat duminica in apropierea coastelor Greciei a povestit ca traficantii sirieni de persoane au scufundat intentionat ambarcatiunea, folosind un ciocan pentru a face o gaura in carena, relateaza BBC News Online.

Cel putin 35 de imigranti au murit duminica in urma scufundarii ambarcatiunii, inclusiv 14 copii irakieni si sirieni. Peste 90 de supravietuitori au fost adusi pe insula Leros, unii dintre ei fiind atat de traumatizati incat nici nu puteau vorbi.

Barca de lemn plecase din Turcia si s-a scufundat la numai 300 de metri de insulita greaca Farmakonisi, a declarat pentru BBC un supravietuitor.

Jay, un imigrant irakian, a povestit ca multi oameni au ramas blocati in barca in momentul scufundarii si, desi a reusit sa salveze cateva persoane, se simte vinovat pentru ca nu a putut ajuta mai multe. "Am vazut copii murind, femei murind si nu am putut face nimic", a spus el.

Potrivit lui Jay, traficantii sirieni de la bordul ambarcatiunii au scufundat-o intentionat, folosind un ciocan pentru a face o gaura in carena. El apreciaza ca sirienii au facut acest lucru pentru a atrage atentia armatei elene de pe insula Farmakonisi.

Imigrantii platisera cate 1.250-2.500 de euro de persoana pentru un loc in barca supraaglomerata. Majoritatea sunt ingrijiti acum in hoteluri din Leros, unde psihologii incearca sa ii ajute sa treaca peste aceasta trauma, scrie MEDIAFAX.

Jay spera sa ajunga in Marea Britanie, pentru a se alatura familiei sale, care deja locuieste acolo. Dar el nu vrea sa fie tratat ca refugiat in Marea Britanie. "Nu vreau nimic, nu vreau bani, vreau doar sa fiu cu ei. Sunt barbat, am maini, pot munci", a precizat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.