Guvernatorul Californiei Jerry Brown a declarat stare de urgenta, dupa ce o persoana a murit in incendii care au distrus sute de locuinte si au obligat mii de peroane sa-si paraseasca casele, in nordul statului, relateaza BBC News online.

Potrivit AP, Departamentul pentru silvicultura si protectie de incendii a confirmat un mort intr-un incendiu, la nord de San Francisco, care s-a extins rapid peste preeria uscata si s-a amplificat in doar cateva ore. Potrivit unei purtatoare de cuvant a departamentului, 400 de case, doua complexe de apartamente si zece sedii ale unor firme au fost distruse de flacari.

Acest dezastru a avut loc dupa ce alt incendiu de vegetatie a distrus cel putin 81 de case in sud-estul statului, potrivit AP.

Guvernatorul Jerry Brown, citat de BBC, a anuntat ca incendiile au distrus cladiri in tinuturile Napa si Lake si ameninta alte sute de locuinte.

Peste 1.300 de locuitori au fugit din Middletown, o localitate situata la nord de San Francisco, in timp ce casele le erau mistuite de flacari, ferindu-se de stalpi de telefonie in flacari, linii de curent electric si copaci cazuti la pamant. Patru pompieri au fost grav raniti si primeau ingrijiri la spital.

Incendiile care impanzesc nordul Californiei sunt puse pe socoteala temperatrilor ridicate si secetei din ultimii ani. Statul a cheltuit 212 milioane de dolari in lupta impotriva flacarilor numai in iulie, a declarat pentru AFP Daniel Berlant, un purtator de cuvant al Departmanetului pentru silvicultura si protectie de incendii, scrie MEDIAFAX.

Peste 275 de case si alte cladiri au fost distruse, iar Crucea Rosie deschide adaposturi de urgenta pentru persoanele evacuate, a adaugat el.

Un incendiu - Valley Fire - care a izbucnit duminica in tinutul Lake ar fi distrus 16.190 de hectare de vegetatie. Acesta a ajuns in centrul localitatii Middletown duminica. Cei aproximativ 1.500 de locuitori primisera deja ordin de evacuare.

Incendiul s-a raspandit rapid, iar potrivit unor martori, citati de presa locala, flacarile au atins pana la 60 de metri inaltime. Mai la est, in tinuturile Amador si Calaveras, aproximativ 4.000 de pompieri lupta cu alt incendiu - Butte Fire - care a izbucnit miercuri.

Citeste si:
Marea Britanie a declarat stare de urgență din cauza caniculei
Marea Britanie a declarat...

Acesta a distrus pana in prezent 26.300 de hectare de vegetatie, dar si 86 de case si 51 de anexe. Incendiul este controlat in proportie de 15% si ameninta alte peste 6.000 de cladiri, potrivit unor oficiali.

Spre sud, dincolo de Fresno, pompierii luptau cu cel mai important incendiu - Rough Fire -, care a devastat 52.000 de hectare de cand a izbucnit, la sfarsitul lui iulie.

Aproximativ 3.000 de pompieri actioneaza impotriva acestui sinistru, care este controlat in proportie de 29%. Ei au evacuat Parcul National Kings Canyon si luau masuri pentru protejarea unei faimoase rezervatii de sequoia uriasi din parc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.