Vulcanul Aso, situat pe Insula japoneza Kyushu (sud), a erupt luni, proiectand coloane de fum negru si alb pana la 2.000 de metri altitudine, relateaza AP in pagina electronica.

Eruptia a determinat autoritatile sa creasca nivelul alertei pe mare, interzicand persoanelor sa se apropie pe o raza de doi kilometri de crater. Nicio casa nu exista in zona, iar imediat dupa eruptie nu s-au raportat raniti sau pagube.

Politia locala, citata de postul national de televiziune NHK, a anuntat ca a evacuat persoane de la o statie de teleferic de pe munte, iar turisti au fost invitati sa coboare la altitudini mai mici. Politisti continuau sa verifice daca in zona interzisa se aflau drumeti.

Unele zboruri catre orasul Kumamoto, situat in apropierea vulcanului, erau redirectionate din cauza cenusii proiectate de eruptie in atmosfera, scrie MEDIAFAX.

Potrivit Agentiei japoneze pentru Meteorologie, vulcanul a proiectat in atmosfera fragmente de roca, fum si aburi. Era neclar daca daca din crater curgea lava.

"Acest lucru se poate intampla de cateva ori", a declarat Yasuaki Sudo, un cercetator de la Muzeul Vulcannului Aso, referindu-se la eruptie. "Cel mai important este sa nu se intre in zona periculoasa", a subliniat el.

Arhipelagul nipon se afla pe Centura de Foc a Pacificului si are peste 100 de vulcani. Aso a erupt ultima data in august, iar in 2014 o eruptie mult mai importanta a perturbat turismul in regiune.

De asemenea, autoritatile au inchis in aceasta vara o parte a unor izvoare termale situate la aproximativ 80 de kilometri de Tokyo, de teama eruperii Vulcanului Hakone, situat la sud-est de Fuji.

In total, 57 de persoane au fost ucise in septembrie anul trecut, in eruptia Vulcanului Ontake, situat in partea centrala a Japoniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.