Regina Elizabeth a II-a, care a urcat pe tron la varsta de 25 de ani, intr-o perioada in care Marea Britanie nu isi revenise inca de pe urma distrugerilor produse de Al Doilea Razboi Mondial, va intra in istorie, miercuri, devenind monarhul cu cea mai lunga domnie din istoria regatului britanic.

In jurul orei locale 17.30 (19.30, ora Romaniei, n.r.), Elizabeth a II-a, care, la varsta de 89 de ani, este in acelasi timp si cel mai varstnic monarh al Marii Britanii, va depasi precedentul record de longevitate in fruntea tarii - 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore si 23 de minute - care a fost stabilit de stra-strabunica ei, regina Victoria, informeaza Reuters.

Cu aceasta ocazie, premierul britanic David Cameron i-a adus un omagiu reginei Elizabeth a II-a. "De-a lungul ultimilor 63 de ani, Maiestatea Sa a fost o stanca de stabilitate intr-o lume aflata intr-o continua schimbare, iar altruismul ei si simtul datoriei i-au adus multa admiratie nu doar in Marea Britanie, ci pe tot globul", a spus David Cameron. "Trebuie sa sarbatorim astazi recordul ei extraordinar, ca si buna cuvinta si demnitatea cu care a condus tara noastra", a adaugat premierul britanic.

Apropiatii reginei spun ca Elizabeth a II-a nu acorda o importanta prea mare acestui record, despre care spune ca reprezinta "doar ceva mai mult" decat faptul ca a avut o viata lunga.

Initial, suverana britanica nu intentionase sa marcheze acest record intr-o maniera publica, dar a ales sa cedeze la presiunea opiniei publice si va participa, miercuri, la un eveniment in Scotia, unde isi petrece in mod traditional vacanta de vara, scrie MEDIAFAX.

Alaturi de sotul ei, printul Philip, care i-a fost tot timpul alaturi de-a lungul domniei, regina britanica va efectua o calatorie cu o locomotiva cu aburi, pentru a marca debutul lucrarilor pentru cea mai lunga linie de cale ferata ce va fi construita in Marea Britanie in ultimii peste 100 de ani.

O purtatoare de cuvant de la palatul Buckingham a spus ca regina ar putea chiar sa sustina un mic discurs la finalul acelui eveniment.

Citeste si:
Ford a fost la un pas să cumpere Volkswagen după Al Doilea Război...
Ford a fost la un pas să...

"Este inevitabil sa par un fel de personalitate indepartata pentru multi dintre voi, o succesoare a regilor si reginelor din istorie", a spus Elizabeth a II-a in primul ei discurs oficial de Craciun ce a fost televizat, in anul 1957.

"Nu pot sa va conduc in razboi. Nu pot sa fac legi pentru voi sau sa administrez justitia. Dar pot sa va dau altceva. Pot sa ofer inima mea si devotamentul meu tuturor acestor insule vechi si tuturor acestor oameni care traiesc in comunitatea noastra frateasca", a adaugat suverana britanica in acel discurs.

Atunci cand era o tanara printesa, Elizabeth nu se astepta sa devina regina, deoarece tatal ei, George al VI-lea, a primit coroana doar pentru faptul ca fratele sau mai mare, Edward al VIII-lea, a abdicat, in 1936, pentru a se casatori cu Wallis Simpson, o americanca divortata.

Citeste si:
Oana Roman, reacție dură în urma glumelor pe seama morții Reginei...
Oana Roman, reacție dură în...

Elizabeth a II-a avea 25 de ani atunci cand a urcat pe tron, pe 6 februarie 1952, dupa moartea tatalui ei. In acel moment, Elizabeth a II-a a devenit cel de-al 40-lea monarh dintr-o linie succesorala ce isi are originea in regele normand William Cuceritorul, care a castigat tronul britanic in anul 1066, dupa o victorie asupra anglo-saxonului Harold al II-lea, la finalul Bataliei de la Hastings.

In anul in care a devenit regina, Razboiul din Coreea se afla la apogeu, Iosif Stalin era conducatorul Uniunii Sovietice, iar Marea Britanie tocmai anuntase ca detine bomba atomica.

"Exista un motto care a fost utilizat de multi dintre stramosii mei - un motto nobil, «I serve» («Imi slujesc tara»)", a spus Elizabeth a II-a intr-un discurs televizat care a marcat a 21-a aniversare de la urcarea ei pe tron.

Citeste si:
De unde vine expresia "sabia lui Damocles"
De unde vine expresia "sabia...

"Declar aici, in fata voastra, a tuturor, ca toata viata mea, indiferent daca ea va fi lunga sau scurta, voi fi un slujitor devotat al vostru si al maretei noastre familii imperiale din care facem parte cu totii", a mai spus aceasta.

Dupa ce a devenit regina, Elizabeth a II-a a colaborat cu 12 premieri britanici, incepand cu Winston Churchill, iar, pe parcursul domniei sale, Statele Unite au avut 12 presedinti, incepand cu Harry S. Truman si terminand cu Barack Obama.

Elizabeth a II-a a avut nu doar cea mai indelungata domnie din istoria monarhiei britanice. Potrivit unui sondaj publicat in weekend de Sunday Times, britanicii o considera cea mai buna regina a tarii lor, depasind doua personalitati din trecutul Marii Britanii, reginele Elizabeth I si Victoria, cea din urma domnind timp de peste sase decenii in secolul al XIX-lea, cand Marea Britanie si-a construit imperiul.

Citeste si:
Angajații de la aeroporturile din Marea Britanie au intrat în grevă
Angajații de la aeroporturile...

Totusi, nu toti britanicii s-au declarat impresionati de recordul de longevitate al reginei Elizabeth a II-a, unii dintre republicani spunand ca tacerea suveranei in privinta chestiunilor politice a reprezentat cea mai mare realizare a domniei sale. Cunoscutul istoric britanic David Starkey a declarat, de asemenea, ca regina nu a spus si nici facut niciodata ceva care sa fie memorabil.

"Numele ei nu va fi dat epocii sale. De fapt, banuiesc ca numele ei nu va fi atribuit niciunui lucru"
, a declarat istoricul pentru revista Radio Times.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.