Uniunea Europeana "nu se afla acolo unde trebuie", recunoaste presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, in deschiderea primului sau discurs despre "starea Uniunii" pe care-l sustine miercuri in Parlamentul European (PE), adaugand ca "exista o lipsa de Europa in Europa".

"Exista o lipsa de Europa in Europa si o lipsa de uniune, iar acest lucru trebuie sa se schimbe", a spus Juncker, care a respins intreruperi ale unor critici din sala ca "nedemne".

Raspunsul la criza migrantilor este necesar sa fie prima prioritate a UE, a subliniat el. Numarul de oameni este "impresionant", iar pentru unii ei sunt "inspaimantatori", a spus el. Dar nu este timpul unor dispute, a venit vremea actiunii concertate, a subliniat presedintele CE. Este o problema de demnitate si simt istoric, insista el.

Juncker evoca faptul ca Europa este un continent pe care aproape toata lumea a fost refugiat la un moment, dand exemplul revolutionarilor unguri care au fugit in Austria dupa revolta din 1956 impotriva regimului sovietic. "Am uitat ca exista mai multe MacDonald-uri in Statele Unite decat in Scotia?", a intrebat el.

El a evocat, de asemenea, cei 60 de milioane de refugiati din Europa de dupa al Doilea Razboi Mondial, subliniind ca dreptul la azil este una dintre cele mai importante valori europene, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.