Bulgaria a anuntat marti ca a respins o cerere formulata de Moscova de a permite avioanelor militare de transport rusesti sa survoleze teritoriul bulgar in drum spre Siria, in perioada 1-24 septembrie, relateaza site-ul Novinite.com.

"Motivul refuzului este asociat cu informatii incorecte din cererile de survolare a teritoriului Bulgariei, referitoare la scopul zborurilor si incarcatura", a informat Ministerul de Externe de la Sofia, intr-un comunicat.

"Pe baza informatiilor disponibile, aveam indoieli rezonabile ca incarcatura era cea declarata", a precizat anterior purtatoarea de cuvant a Ministerului bulgar de Externe, Betina Joteva, citata de agentia rusa de presa TASS.

Un oficial american a declarat sambata ca autoritatile americane au detectat "pasi pregatitori ingrijoratori", inclusiv transportul de unitati de cazare prefabricate pentru sute de persoane pe un aerodrom sirian, ceea ce ar putea insemna ca Rusia se pregateste sa trimita unitati militare acolo.

Prin urmare, SUA au cerut Greciei sa interzica Rusiei sa mai foloseasca spatiul sau aerian pentru zboruri de aprovizionare in Siria, iar Ministerul grec de Externe a precizat ca solicitarea este in curs de examinare.

Secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat sambata pe omologul sau rus Serghei Lavrov, pentru a exprima "ingrijorarea Statelor Unite" fata de un eventual angajament militar al Moscovei in Siria, a anuntat Departamentul de Stat. "Secretarul de Stat a spus in mod clar ca, daca asemenea informatii sunt exacte, aceste actiuni ar putea provoca o escaladare a conflictului", a subliniat diplomatia americana.

Lavrov i-a spus lui Kerry ca este prematur sa vorbeasca despre participarea Rusiei la operatiuni militare in Siria, dar a confirmat ca Rusia intotdeauna a furnizat echipament militar Siriei, afirmand ca Moscova "nu a ascuns niciodata faptul ca livreaza echipament militar autoritatilor siriene, cu scopul combaterii terorismului".

Rusia este un aliat important al presedintelui Bashar al-Assad in razboiul care a divizat Siria in teritorii controlate de diferite grupari armate rivale, inclusiv gruparea Stat Islamic, in timp ce Guvernul controleaza mare parte din vestul tarii, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.