Britanicii ar vota pentru o iesire din Uniunea Europeana (UE) in referendumul care urmeaza sa aiba loc pana cel mai mai tarziu la sfarsitul lui 2017, releva - pentru prima data - un sondaj de opinie, relateaza AFP in pagina electronica.

In contextul in care deputatii urmeaza sa analizeze din nou un proiect de lege privind referendumul luni, 43% dintre persoanele intervievate de catre Institutul Survation, in contul publicatiei Mail on Sunday, sunt de parere ca Marea Britanie ar trebui sa paraseasca UE. Alte 40% prefera ca tara lor sa ramana in Uniune, iar 17% sunt indecise.

Acest sondaj, realizat pe Internet, pe un esantion de 1.004 persoane, marcheaza o ruptura cu precedentele anchete de opinie, care au conchis intotdeauna ca exista un avantaj al taberei pro-UE.

In plus, 22% dintre cei care opteaza pentru un statu-quo afirma ca ar putea sa-si schimbe parerea, daca actuala criza a imigrantilor se agraveaza. In legatura cu acest subiect, 29% dintre britanici considera ca tara lor nu ar trebui sa primeasca "niciun" refugiat - de departe cel mai popular raspuns -, in timp ce 15% sustin primirea a 10.000 de oameni, scrie MEDIAFAX.

Ultimul sondaj efectuat de catre Survation, la inceputul lui iulie, arata ca 45% dintre persoanele intervievate se pronuntau pentru ramanerea tarii in UE, 37% se opuneau, iar 18% erau indecise. De atunci, aminteste Mail on Sunday - un tabloid puternic eurosceptic -, Guvernul lui David Cameron a propus modificarea intrebarii adresate in referendum, dupa ce formularea initiala a fost criticata ca fiind prea favorabila statu-quoului.

In loc sa le ceara votantilor sa se pronunte prin "da" sau "nu" daca Marea Britanie ar trebui sa ramana membra a UE, noua formulare le va propune niste fraze ca raspuns: "sa ramana membra in Uniunea Europeana" sau "sa paraseasca Uniunea Europeana".

O promisiune de campanie a lui Cameron, referndumul este preconizat pana la sfarsitul lui 2017, dar ar putea sa aiba loc chiar anul viitor. Premierul spune ca el sustine ramanerea Marii Britanii in UE, dar ca nu exclude "nimic" daca nu obtine de la partenerii sai europeni un anumit numar de concesii in prealabil.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.