Federica Mogherini a indemnat statele membre la unitate in fata crizei refugiatilor cu care se confrunta Europa, la reuniunea ministrilor de Externe europene de la Luxemburg, sambata, dominata de discutii pe tema introducerii cotelor obligatorii si permanente in vederea distribuirii refugiatilor.

Europa incepe in sfarsit sa vada amploarea problemei, care nu afecteaza doar anumite state, ca Grecia si Italia, ci intreaga Europa, a declarat Mogherini, citata de CNN, intr-o conferinta de presa la finalul reuniunii.

"De asemenea, este necesar sa incepem sa folosim cuvintele potrivite. Este partial un aflux de imigranti, dar este in principal un aflux de refugiati, care ne pune intr-o situatie diferita in ceea ce priveste obligatiile legale si morale pe care le avem", a subliniat ea, avertizand ca aceasta situatie nu va disparea curand.

"A venit vremea ca aruncatul vinei sa inceteze", a subliniat Mogherini, iar statele UE este necesar sa gaseasca modalitati comune pentru a-si imparti responsabilitatile in gestionarea afluxului de refugiati si imigranti, in loc sa lase doar cateva state sa duca aceasta povara, a indemnat ea.

Cotele obligatorii au fost respinse de unele state UE, insa un sistem voluntar face luarea deciziilor si mai dificila, a subiniat sefa diplomatiei europene, astfel incat sunt necesare sisteme comune pentru accelerarea procesului. In cadrul reuniunii informale, Austria a indemnat UE sa "deschida ochii" la criza imigrantilor, subliniind asupra unor evenimente recente pe care le-a catalogat drept "rusinoase", relateaza Euronews.

Mogherini a anuntat un acord cu privire la planurile de distrugere a ambarcatiunilor traficantilor de imigranti la Mediterana. Insa, in fata lipsei de unitate in criza imigrantilor, ea a facut un apel.

"Este necesar sa ne consolidam cooperarea si ca lucram impreuna, fara sa dam vina unii pe altii, noi intre noi, europenii - state membre, tari candidate, institutii", a indemnat Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa. Cu toate acestea, acuzatiile reciproce intre europeni se intensifica.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Ministrul ungur de Externe Péter Szijjártó a denuntat ceea ce el a catalogat drept "politica esuata a migrarii" a Uniunii si "declaratii iresponsabile" ale unor politicieni, referindu-se la decizia cancelarului german Angela Merkel de a accepta cererile de azil ale tuturor refugiatilor sirieni, scrie MEDIAFAX.

Alte tari europene contesta, de asemenea, propunerea Comisiei Europene (CE) de a redistribuire a refugiatilor intre statele Uniunii. Ministrul slovac de externe Miroslav Lajcak a declarat ca aceasta va fi interpretata de catre refugiati ca o "invitatie" de a veni in Europa.

Pe un ton diferit, Asutria a anuntat ca-i va primi pe cei care ajung la frontierele sale, subliniind ca sunt liberi sa ceara azil acolo sau sa-si continue drumul catre Germania.

"Noaptea trecuta (de vineri spre sambata) a fost o revelatie, expunand o situatie rusinoasa in Europa, acum. Eu sper ca acest lucru sa(-i faca pe unii sa) deschida ochii asupra faptului ca situatia nu poate continua asa"
, a declrat ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz.

Citeste si:
Trump, dupa presa a scris ca ar dori crocodili la frontiera...
Trump, dupa presa a scris ca...

Franta si Germania au propus un mecanism de primire, care sa fie permanent si obligatoriu in intreaga Uniune.

Insa premierii Cehiei, Poloniei, Ungariei si Slovaciei s-au intalnit si au emis o declaratie comuna in care afirma ca intentioneaza sa imbunatateasca procedurile cu privire la tranzit si azil referitoare la imigranti. Ei au anuntat, de asemenea, ca vor ajuta tarile din Balcani sa-si consolideze frontierele.

Ministrii de Externe ai UE urmeaza sa participe la o noua reuniune de urgenta, la Bruxelles, pe 14 septembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.