Presedintele rus Vladimir Putin afirma ca omologul sau sirian Bashar al-Assad este pregatit sa organizeze alegeri parlamentare anticipate si sa permita opozitiei "sanatoase" sa imparta puterea cu el, relateaza DPA in pagina electronica.

"In mare, se asteapta ca o unificare a fortelor care lupta impotriva terorismului sa aiba loc in paralel cu un fel de proces politic in Siria", a declarat Putin pentru presa vineri, la Vladivastok, la Forumul Economic Estic.

Al-Assad "este de acord cu acest lucru, inclusiv cu organizarea unor alegeri anticipate parlamentare, dar si cu stabilirea unor contacte cu (membrii) asa-numitei opozitii sanatoase si aducerea lor la conducere", a declarat Putin, citat intr-un comunicat emis de Kremlin.

"Aceasta este o problema de dezvoltare interna a Siriei. Noi nu impunem nimic, dar suntem pregatiti sa promovam acest dialog sirian intern", a adaugat el.

Rusia este unul dintre aliatii apropiati ai Guvernului sirian inca din perioada sovietica si s-a opus cu indarjire indemnurilor comunitatii internationale de indepartare a lui al-Assad de la putere, intr-un efort de a aduce pacea in tara.

Putin nu a exclus in mod expres mobilizarea unor trupe rusesti in razboi, dar a anuntat ca aceasta problema nu se afla inca pe agenda, potrivit agentiei Interfax. El a apreciat ca este prematur sa se vorbeasca despre trimiterea de trupe rusesti in lupta impotriva gruparii Statul Islamic (SI). Kremlinul a dezmintit anterior o informatie din presa israeliana, potrivit careia Rusia intentioneaza sa trimita avioane de razboi in Siria, pentru a lupta impotriva SI.

Casa Alba a anuntat miercuri ca este "la curent" cu informatii potrivit carora Rusia ar fi mobilizat deja personal militar in avioane in Siria.

"Monitorizam aceste informatii destul de indeaproape", a declarat Josh Earnest, un purtator de cuvant al presedintiei americane. El a notat ca orice sprijin militar acordat regimului al-Assad este "atat destabilizator, cat si contraproductiv". El a mai spus ca Statele Unite ar saluta o sustinere si o contributie din partea Rusiei la coalitia impotriva SI, conduse de Washington.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Conflictul din Siria, care a inceput in 2011, s-a soldat cu cel putin 250.000 de morti, potrivit ONU. Peste jumatate din populatia tarii de dinainte de razboi - de 22,4 miliane de oameni - a fost nevoita sa se stramute in tara sau sa o paraseasca, scrie MEDIAFAX.

Putin le-a spus jurnalistilor ca refugiatii sirieni fug in primul rand de gruparea terorista Statul Islamic, care a cucerit, in ultimul an, portiuni vaste din Siria, devastata de razboi, si Irak.

"Oamenii fug nu de regimul lui bashar al-Assad, ci de Statul Islamic, care a cucerit teritorii semnificative in Siria si Irak", a declarat Putin, la Forum. "Dar noi intelegem ca sunt necesare schimbari politice", a continuat el. "Cooperam cu partenerii nostri din Siria", a adaugat Putin.

Moscova a primit, in ultimele saptamani, atat numerosi lideri din Orientul Mijlociu, cat si reprezentanti ai opozitiei siriene, intr-un efort de a-si redobandi rolul de mediator in regiune.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Popularitatea lui Putin in strainatate a crescut la sfarsitul lui 2013, cand Rusia a negociat un acord de distrugere a arsenalului chimic sirian, insa doar cateva luni mai tarziu Moscova anexa Peninsula ucraineana Crimeea, ceea ce a stirbit in mod semnificativ reputatia presedintelui rus pe scena mondiala.

Rusia incearca, in prezent, sa redevina un mediator in Orientul Mijlociu, cu scopul de a-l proteja pe al-Assad, care conduce Siria de 15 ani si care este unul dintre cei mai importanti aliati ai Moscovei in regiune.

Ultimele alegeri parlamentare au avut loc in Siria in 2012. Al-Assad a fost reales anul trecut, cu aproximativ 90% din voturile exprimate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.