OMV, cel mai mare producator de petrol si gaze din Europa Centrala si de Est, a dat in judecata Turcia si pe premierul Ahmet Davutoglu, solicitand despagubiri pentru retragerea din proiectul de constructie a gazoductului Nabucco, potrivit publicatiei austriece Trend.

Proiectul Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana, ar fi urmat sa transporte gaze din Azerbaidjan si sa reduca astfel dependenta Europei de Rusia, dar a esuat in lipsa furnizorilor, care au preferat proiectul rus South Stream. Ulterior, Rusia a renuntat la randul ei la South Stream, respins de Uniunea Europeana pentru ca incalca legislatia europeana referitoare la piata energiei si concurenta, Moscova lansand un nou proiect, TurkStream.

Guvernul de la Ankara a decis retragerea Turciei din proiectul Nabucco, iar in luna mai a incheiat un acord cu Rusia pentru gazoductul alternativ, TurkStream. Reprezentantii OMV, care au declansat procesul la curtea internationala de arbitraj de la Banca Mondiala, in luna iunie, au refuzat sa comenteze.

Grupul austriac a lichidat OMV Nabucco Gas Pipeline International, divizie creata pentru constructia Nabucco, cu o pierdere de 177 de milioane de euro, potrivit publicatiei Trend. OMV a anuntat in cadrul rezultatelor financiare trimestriale ca dezvolta o strategie pentru extinderea colaborarii cu Rudia, pentru a sustine veniturile afectate de prabusirea preturilor petrolului la nivel global si reducerea productiei din Libia si Yemen.

Veniturile OMV au scazut cu 38% in trimestrul al doilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, in pofida productiei mai mari.

OMV a incheiat in acest an un memorandum de intelegere cu Gazprom, precum si cu Royal Dutch Shell si E.ON, pentru dublarea capacitatii gazoductului Nord Stream, care leaga Rusia si Germania, prin Marea Baltica, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.