Sase voluntari vor trai complet izolati timp de un an, in cadrul unui experiment - cel mai indelungat de acest tip - derulat de NASA in Statele Unite, cu scopul de a furniza oamenilor de stiinta informatii pretioase ce vor putea fi utilizate de viitorii astronauti care vor ajunge pe planeta Marte.

Potrivit fr.news.yahoo.com, echipajul de sase voluntari, inchisi intr-un dom din Hawaii, include un astrobiolog francez, un fizician german si patru cetateni americani - un pilot, un arhitect, un medic-jurnalist si un cercetator specializat in analiza solurilor. Spatiul in care cei sase voluntari vor trai in urmatoarele 12 luni, situat in partea nordica a insulei Mauna Loa, este un dom cu diametrul de 11 metri si inaltimea de sase metri. Usile domului au fost inchise vineri, la ora locala 15.00 (sambata dimineata, ora 01.00 GMT).

Cei sase voluntari - trei barbati si trei femei - care participa la acest experiment vor avea fiecare camera sa, in care se afla un pat de campanie si un mic birou. Pe durata experimentului, ei vor manca alimente liofilizate si nu vor parasi domul decat in costume spatiale, ca si cum ar locui cu adevarat pe Marte. Ei vor dispune, de asemenea, de acces limitat la internet.

Sheyna Gifford, participanta la experiment, spune ca echipajul este alcatuit din "sase persoane care vor sa schimbe lumea". Arhitectul Tristan Bassingthwaighte spune ca vrea sa amelioreze "capacitatea oamenilor de a trai in medii extreme de pe Terra si din alte lumi".

Francezul Cyprien Verseaux, in varsta de 25 de ani, pregateste un doctorat la Universitatea din Roma. Domeniul lui de expertiza il va ajuta sa exploreze modalitatile de a construi un avanpost pe Marte care sa fie cat mai putin dependent de Terra, utilizand organisme vii pentru a transforma materiile prime ce vor fi gasite pe Marte in produse ce pot fi consumate de catre oameni.

Astronautii care vor incerca in viitor sa ajunga pe Marte vor trebui sa petreaca mult mai mult timp in spatiu decat cei care participa la obisnuitele misiuni de sase luni de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS). Tehnologia actuala permite NASA sa trimita misiuni robotizate pe Marte care ajung la destinatie dupa circa opt luni, insa o misiune cu echipaj uman la bord ar avea o durata totala ce ar putea fi cuprinsa intre un an si trei ani.

Citeste si:
Spectacol astronomic rar: 5 planete se vor alinia pe cer luna aceasta
Spectacol astronomic rar: 5...

Supravietuirea pentru o perioada atat de indelungata intr-un spatiu izolat, fara acces in aer liber si fara un minimum de intimitate, include, potrivit expertilor, un risc major de a genera conflicte.

Agentia spatiala americana vrea sa colecteze cat mai multe informatii despre coeziunea si evolutia psihologica a membrilor unor astfel de misiuni izolate, inainte de a incerca sa trimitan astronauti pe planeta rosie, in cadrul unei misiuni pe care spera sa o lanseze in jurul anilor 2030.

Doua misiuni, de patru, respectiv opt luni, au fost deja realizate. NASA a cheltuit 1,2 milioane de dolari pe acele simulari si tocmai a primit o finantare suplimentara de 1 milion de dolari pentru alte trei experimente in anii viitori, potrivit coordonatoarei acestor programe stiintifice, Kim Binsted.

Pe parcursul misiunii care a durat opt luni, mai multe conflicte au izbucnit intre membrii echipajului, insa acestia au fost capabili sa isi rezolve singuri problemele dintre ei.

Citeste si:
NetBet, noul partener premium al CSO Voluntari!
NetBet, noul partener premium...

"Una dintre lectiile pe care le-am invatat se refera la faptul ca nu putem sa evitam anumite conflicte personale. Ceva de acest fel se va intampla in mod implacabil in timpul misiunilor cu durate lungi, chiar si atunci cand echipajul e compus din cele mai blande persoane din lume", a spus Kim Binsted.

Primele rezultate stiintifice ale acestor experimente vor fi facute publice peste aproximativ un an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.